GLOBUS

Sve spremno za početak Inicijative tri mora

Avaz.ba

6.7.2017

Sastanak na vrhu zemalja "Inicijative tri mora", koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska održava se u Varšavi. 

- Inicijativa tri mora nije inicijativa protiv njemačkog utjecaja, Rusije ili američki trojanski konj u Evropi - poruka je iz ureda hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, uoči sastanka na vrhu Inicijative na kojem će osim predsjednika Poljske i Hrvatske, kao “domaćina” inicijative, sudjelovati još devet predsjednika država tzv. “uspravnice”, te američki predsjednik Donald Trump.

 Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju. Inicijativu snažno podržavaju Sjedinjene Države i Kina. 

Posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Varšavi jača poljsku poziciju u Evropskoj uniji, rekao je u četvrtak poljski predsjednik Andrzej Duda. 

Trump se danas susreo sa predsjendikom Poljske, Andrzjeom Dudom - ovo je drugo putovanje predsjednika Trumpa i ono počinje u Poljskoj. 

To pokazuje da smo mi zemlja koja je važna i to jača našu poziciju u Evropskoj uniji - rekao je Duda na poljskom radiju. 

Na samitu u Varšavi bit će održan i Global Forum - o jačanju sigurnosti i prosperiteta u zemljama članicama Inicijative triju mora, u organizaciji Atlantic Councila i poljskog Instituta za međunarodne odnose. 

Na njemu bi trebao biti predstavljen katalog projekata iz područja energetike, transporta i digitalnog umrežavanja, u kojem ima preko 150 projekata vrijednih 45 milijarda eura.