BIH

Feljton o političkim ubistvima| Drugi metak ispaljen Ugljenu u usta bio je stravična poruka njegovim saradnicima: "Ne smijete nikada progovoriti!"

Piše: E. D. A.

1.3.2017

U nastavku teksta od 5. oktobra 2006. godine “Slobodna Bosna” (SB) je isticala kako nema sumnje da je Suad Curić Šok, predratni vlasnik restorana “Hacijenda” u Kiseljaku i ratni šef detašmana AID-a u Fojnici, Tužilaštvu Kantona Sarajevo dao dosta korisnih informacija, “što dokazuje da je poslije Curićevog saslušanja tužilac Oleg Čavka ubrzo saznao i gdje se nalazi osoba koja je u zadnjih desetak godina (ne)namjerno zaobilažena, a koja je Ugljena obavijestila ko će ga i zbog čega ubiti”.

Šta je SB još objavila u tom tekstu prenosimo u 12. dijelu našeg feljtona:

Adresa u Amsterdamu

- Naime, Čavka je zadnjih pola godine preko SIPA-e i OSA-e pokušavao ući u trag Nedžadu Herendi, pripadniku tajne Izetbegovićeve zločinačke organizacije “Ševe” kojeg su agenti AID-a Edin Garaplija, Refik Muran i Haris Pezo oteli, ispitivali u vezi s akcijama “Ševa” i Ugljena, a zatim poslije neuspjelog ubistva ostavili ranjenog u šahtu.

Međutim, Tribunal nikada nije pokrenuo istragu protiv “Ševa”, pa je nejasno na koji način Herenda preživljava u Nizozemskoj.

Kako nezvanično saznajemo, sarajevsko tužilaštvo će, po zamolbi i odobrenju nizozemskog suda, uskoro saslušati Herendu, protiv koga se vodi krivični postupak pred nizozemskim sudom i koji se zbog toga navodno nalazi u kućnom pritvoru - tvrdila je SB u tekstu iz oktobra 2006. godine.

Gološ i Izetbegović: Bliska saradnja bivšeg pripadnika terorističke jedinice “Ševe” i aktuelnog člana Predsjedništva BiH

Osim što je potenciran podatak da je Bakir Izetbegović tokom saslušanja pred tužiocem Čavkom negirao svaku povezanost sa bilo kakvim obavještajnim strukturama, SB je 2006. objavila i da je Tužilaštvo u statusu svjedoka ispitalo i 16 članova “Ševa”, a da su Tužilaštvu nedostupni samo Slobodan i Slobodanka Šakotić koji, prema informacijama OSA-e, žive u Australiji.

 I El-Šidijev arhitetkta

U istom tekstu se ističe i podatak o saslušanju Seada Gološa, bivšeg pripadnika terorističke jedinice "Ševe", a danas vlasnika kompanije "Grupa Arh d.o.o." iz Sarajeva, koji je dugogodišnji bliski saradnik Bakira Izetbegovića, aktuelnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Podsjećanja radi, Gološev studio (što je lako provjerljivo na internetskoj stranici "Arha"), između ostalih projekata, vršio je nadzor nad izgradnjom ili projektirao BBI centar, koji je gradila BBI banka, zatim propali projekt "Bosmal City centra", kao i SCC-a ("Al-Shiddi", poslovni centar Sulejmana el-Šidija) u centru Sarajeva, te drugim projektima koji se vežu za Bakira Izetbegovića, bilo da je bio konsultant u gradnji (kao što je slučaj s BBI centrom), nadzorni organ ili koordinator.

- Zanimljivo je da su kao pripadnici "Ševa" saslušani i sarajevski arhitekta, “idejni tvorac” “Bosmal City centra” Sead Gološ i njegov brat, koji su nećaci ubijenog Nedžada Ugljena. Inače, arhitekta Gološ bio je višegodišnji najbliži suradnik Bakira Izetbegovića dok je predsjednikov sin obnašao funkciju direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

"Treći čovjek"

Prema tvrdnjama Olega Čavke, većina ovih svjedoka se pravda strahom za sebe i porodicu, tvrdeći da bi im otkrivanje detalja iz njihove ratne prošlosti svakako donijelo probleme opasne po život. U dosadašnjoj istrazi tužiocu Čavki, očito, pored Ademovića i Pandžića, nedostaje “treći čovjek” kojeg je Ugljen sasvim sigurno poznavao u trenutku kada mu je u sarajevskom naselju Aneks pucao u prsa. 

Čavka: Saznao gdje je Herenda

Drugi metak koji mu je ispaljen u usta Tužilaštvo tretira kao poruku da svi koji su bili pod komandom Ugljena o ratnim zadacima ne smiju nikada progovoriti.

Dok osumnjičeni Pandžić živi u Kuvajtu i drži piljaru, a Kemal Ademović poslije oslobađajuće presude za zloupotrebu položaja prilikom dijeljenja AID-ovih stanova odmara u Sarajevu, tužilac Čavka vjeruje da će poslije Herendinog saslušanja, bez obzira na policijske i obavještajne opstrukcije, imati odgovor na pitanje ko je i po čijem nalogu ubio Nedžada Ugljena – zaključuje se u tekstu SB od 5. oktobra 2006. godine.

Herenda navodno ima redovna i dobra primanja koja dolaze iz Sarajeva?!

Rahmetli Ugljen se na Herendu pozivao i prilikom posljednjeg razgovora s predsjednikom Alijom Izetbegovićem koji se naivno čudio šta Ugljen priča i da li je uopće moguće da Ademović može uraditi takvo nešto.

"Povratne informacije koje su mi te državne službe za provođenje zakona slale govorile su da se prema njihovim saznanjima Nedžad Herenda nalazi na Novom Zelandu. Međutim, kontaktom sa stranim tužilaštvima došli smo do saznanja da se Herenda nalazi u Evropi. Smatram da je nemoguće da smo mi došli do informacija o Herendi, a da nam to nisu znale reći domaće policijske i obavještajne strukture" kaže Čavka.

Prema saznanjima SB, predratni vozač u ambulanti RMUP-a Nedžad Herenda se nalazi u Nizozemskoj, tačnije u Amsterdamu. Njegova porodica, žena i djeca, žive u Sarajevu. Iz BiH je Herenda otišao dva-tri mjeseca poslije Ugljenovog ubistva i do 1999. skrivao se u Njemačkoj. Te godine je odselio u Nizozemsku. Potpuno je nepoznato od čega Herenda živi i kakav status ima u Nizozemskoj.

Međutim, prema tvrdnjama izvora iz policije, Herenda navodno ima redovna i dobra primanja koja dolaze iz Sarajeva?!

Početkom 2001. Herenda je spominjan kao mogući zaštićeni svjedok u istrazi haškog Tužilaštva oko zločina “Ševa” nad zarobljenim vojnicima JNA koji su ubijeni u sarajevskom Velikom parku u neposrednoj blizini Doma policije i štaba Specijalne jedinice RMUP-a. I odbrana generala Sefera Halilovića tokom njegovog suđenja u Haagu najavljivala je da će “otvoriti dosje Ševe” iz kojeg se vidi da su njihovi pripadnici vršili teške zločine, među kojima je bilo i ubistvo supruge i šure generala Halilovića podmetnutom eksplozivnom napravom u stanu na Ciglanama – piše SB u tekstu iz 2006. godine

 (Sutra objavljujemo kakva je uloga tužioca Dubravka Čampare u istrazi ubistva Nedžada Ugljena i šta ga povezuje s istragom ubistva Ramiza Delalića Ćele)