CRNA HRONIKA

Nakon što je vidio tek rođenu bebu doktor u Kaknju plačući ponavljao: Ne dao Bog nikom!

Avaz.ba

5.7.2017

Djevojčica je rođena s anomalijama kuka, zbog čega joj noge idu prema ramenima.

Doktori u Kaknju su upozoravali na opasnost već u drugom mjesecu trudnoće, ali su zenički stručnjaci tvrdili da se plod odlično razvija, piše Aura.ba.

Da će im se najsretniji dan u životu pretvoriti u horor, mladi supružnici Ernad i Mirnesa Bečak iz Bilješeva kod Kaknja nisu mogli ni slutiti. Naime, nakon što je Mirnesa na svijet donijela djevojčicu, kakanjski ljekari su je hitno uputili za zeničku bolnicu jer je rođena s anomalijama.

Budući da su, kako nam pričaju, tokom trudnoće redovno posjećivali ginekologa i obavljali kontrolne preglede, o čemu svjedoče i nalazi ljekara koji su sve vrijeme tvrdili da je s bebom sve uredu, saznanje da su dobili dijete s anomalijama bio je veliki šok za sve njih.

Koliko im je teško najbolje govori podatak da tokom naše posjete nisu imali snage pretjerano govoriti. Razgovarali smo sa Latifom, Ernadovom majkom, koja je bila uz njegovu suprugu tokom cijele trudnoće i posjećivala s njom ljekare koji su uporno tvrdili da je sve uredu.

„ Sve počinje u drugom mjesecu trudnoće. Odlazimo doktorici u Kaknju i ona je primijetila da je bebi jedna noga podavijena. Uputila nas je u zeničku bolnicu – prisjeća se Latifa.

Uz preporuku da obave pregled u zeničkoj bolnici, objašnjavajući da oni imaju bolje aparate, istog dana otišli su u Zenicu.

Plačući sam čekala dok je obavljala pregled u Zenici. Izašla je s osmijehom, kazavši da je doktor rekao da je sve uredu i da ponovo dođe na redovnu kontorlu – pojašnjava ona, dodajći da se doktor nije potpisao na nalaz uz kasnije obrazloženje da je zaboravio.

Mirnesa je nastavila odlaziti na preglede u Zenicu. Sa svakog je izlazila nasmijana jer su ljekari tvrdili da je sve uredu. Čak je preglede, tvrdi porodica Bečak, obavljalo nekoliko doktora.

Ipak, nikada neće zaboraviti dan kada su dočekali da dobiju kćerku i prvo unuče. Budući da su nalazi ljekara tvrdili da je sve uredu, odlučili su porod obaviti u Kaknju.

Nikada neću zaboraviti taj petak, strava i užas. Doktor je izašao i samo što ne plače. Sav se tresao. Samo mi je rekao “Ne do Bog nikom”. Doživjeli smo ogroman šok. Od tog dana smo na tabletama – govori, kroz suze, Latifa, koja još nije smogla snage vidjeti svoju unuku.

Nesretnu djevojčicu čekaju brojne hirurške intervencije. Da li će iko odgovarati od medicinskog osoblja?

Beba je odmah poslije poroda hitno prebačena u zeničku bolnicu. Rođena je s anomalijama kuka, zbog čega joj noge idu prema ramenima. Desna noga je u predjelu koljena spojena kožicom. Operisala je i kičmu. Porodica Bečak još je u šoku.

Ako je mogla primijeitti doktorica sa dva mjeseca, kako u Zenici nisu mogli do kraja trudnoće? Zašto je nisu poslali na 4D? Kako se sada nositi sa svime, da se dijete pati cijeli život – brojna su pitanja na koja porodica traži odgovore, okrivljujući zeničke ljekare za horor koji proživljavaju.

Ističu da postoje insinuacije da će ljekari pokušati za sve kriviti majku, tvrdeći da se nije redovno kontrolirala, međutim, Latifa kaže da imaju papire za svaki pregled, tačnije njih 12.

I dok čekaju mišljenja ljekara u vezi s brojnim operacijama s kojima će se djevojčica vjerovatno suočiti, ne mogu vjerovati da su još jedan u nizu brojnih slučajeva nemara bh. zdravstva.

Prve prognoze ljekara, kaže porodica, su da se radi o težem slučaju te da ni oni ne mogu vjerovati da se mogao dogoditi ovakav propust.

Voljeli bismo odvesti dijete van BiH, da se pokušaju spasiti noge. Međutim, u teškoj smo finansijskoj situaciji što nam je trenutno velika prepreka. Dali bismo sve na svijetu da se pokuša bebi pomoći u nekoj drugoj zemlji, ali nemamo novca – kaže porodica.

KAKO POMOĆI BEČAKOVIM

Zbog teške situacije u kojoj se porodica nalazi, mole sve one koji im mogu pomoći da ih kontaktiraju na broj telefona 032 770 363.

U teškoj smo situaciji. Preživljavamo nekako za život. Sin mi ide raditi u Hrvatsku. Ovim putem molimo sve humane ljude da, koliko su u mogućnosti, nam pomognu da pokušamo pomoći nedužnoj djevojčici i, koliko-toliko, ispravimo nemar ljekara – apelira Latifa.