NOGOMET

Politika i sport: FK Borac odbio ponudu BH Telecoma za TV prava

Avaz.ba

5.7.2017

Povratnik u Premijer ligu BiH, banjalučki Borac, odbio je prijedlog BH Telecoma vezan za TV prava te je postigao dogovor sa Arenom Sport, dok će određen broj utakmica prenositi i javni emiter BHT1.

FK Borac prvi je sudionik Premijer lige BiH koji je javno objelodanio da ne prihvaća uvjete kompanije BH Telecom vezane za TV prava u narednoj sezoni. Kako navode iz banjalučkog kluba, u pojedinim medijima se pojavila informacija da spomenuta kompanija želi uložiti daleko veća sredstva u elitno bh. fudbalsko takmičenje, a da zauzvrat raspolaže svim pravima za TV prijenose putem platforme Moja TV. 

Međutim, na konferenciji za novinare, član Upravnog odbora FK Borac zadužen za financije i marketing, Vedran Pušić, istakao je da Borac na takav aranžman sa spomenutim operaterom neće pristati iz komercijalnih razloga.

- FK Borac je već ranije sklopio dogovor sa TV Arena Sport o prijenosu osam do deset utakmica s Gradskog stadiona, dio će biti prenošen putem javnog emitera BHT1, a ostatak bi prenosila lokalna televizija Elta.

To smo saopćili i svim našim sponzorima koje smo do sada uključili u sponzorski pool, ali i onima koji će tek postati dio istog kroz prodaje sponzorskih paketa, tako da službeno mogu kazati kako Borac neće pristati na ponudu koju je BH Telecom uputio na adresu NS BiH. Nama je u cilju regionalna promocija kako naših igrača, tako i samog Borca, to smo rekli i našim sponzorima, a to ovim aranžmanom Saveza i BH Telecoma ne dobijamo - rekao je Pušić, precizirajući o kakvom se dogovoru radi.

- BH Telecom je Savezu ponudio iznos od 1.500 000 KM na godišnjem nivou za period od tri godine. Od tog iznosa, trećina ide za sponzorstvo lige koja bi se i dalje zvala BH Telecom Premijer liga, dio će biti uplaćen u ovisnosti od eventualnog plasmana reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a treći dio od 500.000 išao bi klubovima s tim da ne bi svi dobili jednak iznos. Maksimalan iznos koji klub može dobiti je 100.000 KM s tim da bi morao ispuniti određene kriterije, a to su posjećenost na tribinama, pozicija na tabeli i drugo. S tim u vezi, Borac bi morao osvojiti titulu i imati prosječno 8.000 do 9.000 gledaca da bi dobio iznos, a može biti i u donjem dijelu poretka pa da dobije samo dvadesetak hiljada KM. Na to nismo željeli pristati jer ne želimo da nam zbog tog iznosa ‘vise’ sponzorski paketi” - kategoričan je bio Pušić.