NAUKA

Pametni automobil iz Volva ne može prepoznati kengure

Avaz.ba

4.7.2017

Volvo je nedavno otkrio da njegov samovozeći automobil ne može prepoznati kengure zbog njihovog neobičnog načina kretanja.

U razgovoru sa ABC Australijom, tehnički menadžer Volvo Australije David Pickett, naglasio je da kengurovo skakutanje zbunjujue sistem za prepoznavanje životinja.

- Našim autima kenguri u zraku izgledaju udaljeno, a kada se spuste na tlo, blizu - rekao je Pickett. 

Jelen može proći

Sistem je prije stavljanja u pogon testiran na drugim divljim životinjama te se pokazao učinkovitim pri detekciji divljači poput jelena i losa. Automobil prepoznaje životinje na taj način da koristi tlo kako bi procijenio udaljenost predmeta, odnosno zvijeri.

Kada to pokušava raditi sa kengurima, jednostavno ostane 'zbunjen'.

Inače, kenguri su u Australiji poznati kao uzročnici brojnih saobraćajnih nesreća. Prema prošlogodišnjoj statistici, te životinje 'osvojile' su prvo mjesto po broju uzrokovanih saobraćajnih nesreća, čak devedeset posto sudara sa životninjama sudari su sa kengurima.

Kevin McCann, vodeći čovjek australskog Volva pojasnio je da su ovakve greške samo dio istraživanja i podešavanja softvera koji moraju prilagoditi različitim situacijama. 

- Svaka firma koja radi na samovozećim vozilima radila bi isto što i mi. Sve ovo je vrlo razvučen i dugotrajan proces. Čak na to ne gledamo kao 'prepoznavanje kengura' već kao sistem za prepoznavanje manjih životinja rekao je McCann te nastavio.

Ovo nije prvi put da je proizvođač automobila naišao na problem pri razvoju samovozećih vozila. Uberov samovozeći automobil ima problema sa biciklisitčkim crtama, dok Googleovi samovozeći auto zbog nekog razloga nije prepoznao autobus u kojeg se zabio (na sreću) pri vrlo maloj brzini, piše tportal.hr.