REGION

Crna Gora u plamenu: U Tivtu požari na 20 lokacija, a u Podgorici na 15

(Srna)

4.7.2017

U Tivtu, gdje su na 20 lokacija aktivni požari, situacija se pogoršala zbog vjetra, dok ih je na području Podgorice 15, a stanovništvo i objekti nisu ugroženi, javlja Srna.

Dio kupača sa plaže Plavi horizonti evakuisan je iz predrostrožnosti, a u gašenje vatre uključeni su i avio-helikopterska jedinica MUP-a Crne Gore na zahtjev komandira tivatske Službe zaštite Zorana Barbića, koji kaže da se situacija na požarištu mijenja iz časa u čas. 

- Odjednom je puhnup jak vjetar i rasplamsao dvadesetak požara. Stiže ekipa iz Kotora, a pozvani su i avioni, ako mogu da uzlete zbog jakog vjetra - rekao je Barbić za Televiziju Crne Gore. 

Iz Službe za zaštitu i spašavanje saopšteno je da su avioni MUP-a do rano jutros pomagali vatrogascima u Tivtu i teren su napustili nakon što je požar bio djelimično pod kontrolom, a nakon informacije da se situacija pogoršava MUP je ponovo poslao kanadere, koji gase vatru.

Iz MUP-a su naveli da je Direktorat za vanredne situacije u stalnoj komunikaciji sa službama na terenu, što podrazumijeva angažiranje u skladu sa zahtjevima.

Više od 100 vatrogasaca iz Tivta i okolnih primorskih opština gasi veliki šumski požar koji je juče popodne zahvatio borovu šumu i makiju na prostoru između kompleksa Plavi horizonti i terena Fudbalskog kluba "Krtoli" u tivatskoj opštini, a evakuirani su stanovnici turističkog kompleksa "Luštica bej". Gašenje otežava jak vjetar. 

Načelnik podgoričke Službe zaštite i spašavanja Andrija Čađenović rekao je za Televiziju Crne Gore da su na području Podgorice aktivni požari na lokacijama Malo brdo, Jelin dub u Bratonožićima, u Štekama i na Vranjskim njivama, te da gašenje otežava vjetar, ali da za sada nema ugroženih stanovnika i objekata.