REGION

Konzum zatvara 80 do 100 prodavnica, u planu i otpuštanje radnika

Avaz.ba

21.6.2017

Predsjednik uprave Konzuma Slavko Ledić najavio je zatvaranje 80 do 100 trgovina, a u planu je i otpuštanje radnika. Ledić je to novinarima izjavio nakon što je s Antom Ramljakom, izvanrednim povjerenikom za Agrokor obišao novootvorenu trgovinu Konzuma na Supetru na Braču. 

- Svake godine smo neke prodavnice s obzirom na strukturu stanovništva zatvarali. Ove godine ćemo to intenzivno raditi jer nam je u fokusu profitabilnost prodavnica. Zatvorit ćemo određeni broj prodavnica, ali ljude ćemo zbrinuti u skladu sa zakonom. Zatvorit ćemo od 80 do 100 prodavnica - kazao je Ledić i potvrdio da će dio radnika iz tih prodavaonica biti otpušten.

Dodao je kako će raditi na zbrinjavanju ljudi, pa će određeni dio zaposlenika biti prebačen u druge trgovine. Istakao je da su trgovine Konzuma uoči sezone pune.

- Sve bitne robe imamo. Prodavnice su spremne za sezone. Svi dobavljači i dalje su spremni na saradnju. Svi će poštivati ugovor. Radimo na redefiniranju stvari koje nisu štimale u posljednjih nekoliko mjeseci. Manje-više smo sve probleme riješili - rekao je je Ledić i dodao kako iz dana u dan imaju sve bolje rezultate.

Ante Ramljak naveo je da je otvaranje nove poslovnice velika stvar za dobavljače Konzuma.

- Bitno je da vide da će Konzum dok bude smanjivao broj trgovina, istovremeno raditi i na otvaranju novih. Mislim da smo prošli najteži period i da je pred nama period u kojem moramo napraviti sve da poboljšamo profitabilnost Konzuma. Konzum će ostati živjeti i svako će jutro dočekivati svoje kupce - riječi su Ramljaka.

Na pitanje je li još koja banka potvrdila da će učestvovati u kreditiranju Agrokora, Ramljak je kazao da se s bankama trenutno vode razgovori. Naveo je i da je Zagrebačka banka već potvrdila da će učestvovati u kreditiranju.

Naglasio je i da Sberbank mora sam odlučiti želi li participirati u kreditu. Potvrdio je da je sjeo prvi novac od kredita, ali još nije potrošen te se osvrnuo na prodaju imovine.

- Jahte i helikopteri se prodaju, ima jako puno zainteresiranih. Ne biste vjerovali - poručio je Ramljak, piše Dnevnik.hr.