Nastavljeno suđenje u Kantonalnom sudu u Sarajevu

U sudnici pušteni videosnimci iz noći kad je život izgubio Dženan Memić

Objavljeno: 14. 03. 2017 - 17:26 Novosti » Crna hronika A A A Times Arial
(Foto: M. Kadrić) 1/7
(Foto: M. Kadrić) 2/7
(Foto: M. Kadrić) 3/7
Vještak Edin Kundalić 4/7
Vještak Nijaz Smajić 5/7
(Foto: M. Kadrić) 6/7
(Foto: M. Kadrić) 7/7

Svjedočenjem vještaka Edina Kundalića danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu pred Sudskim vijećem, kojim predsjedava sudija Igor Todorović, nastavljeno suđenje Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji.

Kundalić je uposlenik Federalne uprave policije, a vještačio je videozapise od 8. februara 2016. godine na kojima se vidi kombi koji se kreće od hotela „Casa Grande“ prema Vrelu Bosne, a vještačio je i fotografije koje su izvučene s tih videosnimaka.

2

Mapa kretanja kombija 8. februara prošle godine

Video snimci su snimljeni kamerama koje su bile postavljeni na zgradi rezidencije kuvajtskog ambasadora, te kući popularnog pjevača Šerifa Konjevića.

Vještak je kazao da su snimci i fotografije slabe rezolucije i na ivici forenzičke upotrebljivosti, te da se ne vidi registarski broj kombija već samo opća obilježja.

5

Vještak analizirao fotografije i videosnimke snimljenog i kombija koji je oduzet od Seferovića

3

- Kada su u pitanju opća obilježja, poput nosača retrovizora, šine kliznih vrata, oblika vjetrobranskog stakla, ukrasne linije, ne mogu isključiti vezu snimljenog kombija i kombija koji je izuzela policija a koji je pripadao Seferovićima. No, isto tako s obzirom na to da se ne vide registarske oznaka te druge individualne karakteristike vozila koje bi pomogle vizuelnoj identifikaciji, ne mogu ni tvrditi da je to isti kombi, kazao je u svom zaključku Kundalić.

Iako je danas trebao svjedočiti i vještak Nijaz Smajić, a s obzirom na to da je odbrana prigovorila na zakonitost prezentiranja videosnimka s rekonstrukcije, Sudsko vijeće je odlučilo da će Smajić svjedočiti 23. marta, kada će Vijeće donijeti odluku o prigovoru.  

Pogledajte u videu kako je danas izgledalo na suđenju:

(Video: Nedim Kreštalica)

Podsjećamo, Memić je teško povrijeđen 8. februara prošle godine u Velikoj aleji na Ilidži, a nakon što je u komi proveo sedam dana, preminuo je 15. februara. Kobog dana s njim je bila njegova djevojka Alisa Mutap.

Seferovićima se sudi zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

Mišljenje Ifeta Ferageta

Iako je ranije zbog ponašanja izbacivan iz sudnice Ifet Feraget, sarajevski advokat i zastupnik porodice Memić, je i danas tokom suđenja tražio riječ.

Naime, Feraget kao zastupnik oštećenih ima pravo da iznese svoje mišljenje u završnoj riječi, ali ne i da sudjeluje u sudskom postupku.

U jednom momentu je od sudije Todorovića tražio i riječ, no sudija ga je opomenuo da on nije stranka u postupku.Autor: Am. KOVAČ
Preporučujemo vam