Danas sahrana poginulim članovima porodice Đedovac u Stanovima kod Doboja

Dragan Bosić: Kuća mojih rođaka od danas ostade zaključana, ugasi se ognjište časne i vrijedne porodice

Objavljeno: 14. 03. 2017 - 09:10 Novosti » Crna hronika A A A Times Arial
Dragan Bosić: Kuća mojih rođaka od danas ostade zaključana, ugasi se ognjište časne i vrijedne porodice

Danas u 13 sati na mjesnom groblju u Stanovima kod Doboja, bit će obavljena sahrana članovima nastradale porodice Đedovac iz Grabovice, supružnicima. Oni su poginuli u nedjelju u 2,55 minuta, kada je na njihov automobil, na pružnom prijelazu Grabovica, naletio teretni voz Banja Luka-Doboj.

Njihova druga kćerka Nikolina Đedovac (18), i pored napora ljekara, preminula je sinoć u banjalučkoj bolnici.

Prema riječima Dragana Bosića, njihovog rođaka, koji se angažovao na organizaciji sahrane, zbog proceduralnih razloga, sahrana stradaloj Nikolini bit će obavljena naknadno.

nikolina-djedovac-300

 Nikolina Đedovac: Preminula sinoć u banjalučkoj bolnici

-Ljudi moji, kuća mojih dragih rođaka od danas ostade zaključana. Ugasi se ognjište časne i vrijedne porodice. Ovo Grabovica i Stanovi i ovaj kraj nisu doživjeli i zapamtili - rekao nam je jutros Bosić.

Ovo je još jedna u nizu teških tragedija, koje se događaju na željezničkim prugama u Bosni i Hercegovini, a razlozi su mnogostruki, od neobezbjeđenih pružnih prijelaza, zbog  neulaganja u gradnju rampi za bezbjedan saobraćaja, do nepažnje vozača prilikom prelaska željeznike pruge.

kuca-djedovici

Kuća u kojoj je živjela nastradala porodica

Jedan od opasnih željezničkih pravaca je i pruga Doboj-Tuzla, na kojoj su izgubljeni deseci ljudskih života. Na ovom pravcu, koji prolazi kroz gusto naseljena mjesta od Doboja do Lukavca, nema ni jedne rampe, a postavljeni znaci očito nisu dovoljni za upozorenje vozačima na oprez. Jučer smo razgovarali s ljudima Sprečkog polja, kojim ova pruga prolazi.

Govorili su nam o svojim gorkim isustvima, svjedočeći o brojnim teškim saobraćajnim nesrećama i tragedijama na ovoj pruzi.

prijelazi-34

Na većini pružnih prijelaza nema rampi

Prva velika nesreća na ovoj pruzi dogodila se sedamdesetih, kada je na automobil supružnika Zaima i Šahe Žepić iz Gračanice koji su pošli na izlet u Karanovac naletio voz i usmrtio ih. Preživjelo je dvoje njihove djece Mensur i Mirsad.

Ova željeznička pruga odnijela je i živote supružnika Vojina i Desanke Trifković prije deset godina, također na pružnom prijelazu u Karanovcu.

trifkovic-svjedok-nesreca

Trifković: Svjedok čestih nesreća 

- Ovo su doista opasni, neobezbjeđeni pružni prijelazi, svi u gustim naseljima, često nepregledni. Moja kuća od prijelaza u Karanovcu udaljena je pedesetak metara i puno znam o tragedijama na ovoj pruzi. Kod Boljanića, prije tri godine, voz je naletio na autobus pun putnika u kome je smrtno stradala žena iz Kakmuža, a deseci putnika su povrijeđeni.

Lani je u Petrovu voz naletio na šleper pun građe, a zadnja nesreća dogodila se baš ovdje, prije tri godine, kada je voz udario u automobil kojeg je vozio 20-godišnji mladić Stjepanović (ime mu ne znam) iz Kakmuža. I on je smrtno stradao. O toj tragediji svjedoči i ovaj vijenac - kaže poljoprivredni inžinjer Novak Trifković iz Karanovca.

 Autor: H.ČALIĆ
Preporučujemo vam