GLOBUS

"Zavadi pa vladaj" | Macron osvojio apsolutnu vlast taktikom starih Rimljana

Avaz.ba

12.6.2017

Emmanuel Macron počistio je konkurenciju, najprije u aprilu kad je postao predsjednik Francuske, a zatim i na jučerašnjem prvom krugu parlamentarnih izbora, kada je njegov pokret osvojio 32,2 posto glasova. 

Kao novo lice francuske i svjetske politike, mnogo je rizikovao kada je odlučio da sam stane na crtu imenima koje već 40 godina suvereno vladaju francuskom političkom scenom, lijevim socijalistima i desno opredijeljenim republikancima.

Umjesto da se udruži s istrošenim političarima, osnovao je vlastiti centristički pokret "U marš", sa kojim je počeo. I ponovo je napravio čudo kada je jučer otpuhao i lijeve i desne, i gotovo zagarantovao pobjedu čak i prije početka drugog kruga.

Kako je onda jedan čovjek, čiju kandidaturu je osporavalo čak tri četvrtine onih koji su glasali u prvom krugu predsjedničkih izbora, uspio da zabilježi takve ubjedljive trijumfe?

Birajući Edouarda Philippea, zakletog republikanca, za poziciju premijera, umirio je desnicu koja je željela osvetu kada im je pobjeda na izborima praktično iskliznula iz šaka.

Također je dvojici republikanaca dao upravljanje ekonomijom, i tako potpuno umirio ljute rivale.

U isto vrijeme, ubijedio je veliki broj uglednih centrističkih i ljevičarskih imena da uđu u vladu pod vodstvom desničarskog premijera, i tako izmakao tepih pod nogama socijalistima, koji su željeli da reorganizuju partiju nakon izbornog debakla, piše "Atlantik", a prenosi Blic.rs.

Ukratko, Macronova strategija pratila je klasičan recept koji su koristili još stari Rimljani - "Zavadi pa vladaj".

Nominacija Philippea za premijera Francuske bila je prvi korak. Sa 46 godina mlad je kao i Macron, a obojica su završili prestižnu Nacionalnu školu za administraciju, koja se smatra trenažnim centrom za francusku elitu.

Također, obojica su politički svestrani, pa je Philippe kratko vrijeme bio i član Socijalističke partije, dok je Macron odigrao ključnu ulogu u bitnoj reformi komisije pod republičkim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, prije nego se priključio vladi socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea.