LJEPOTA I MODA

Godinama nije brijala noge, a poruka koju je poslala svim ženama je nevjerovatna

Avaz.ba

8.6.2017

Morgan Mikenas je 20-godišnja fitness blogerka iz Indijane koja je odlučila da naruši društveno uvjetovane modele ljepote. Naime, Morgan je još prije godinu dana prestala da brije noge.

Pokušavala se prilagoditi standardima ljepote i tradicionalne ženstvenosti, a tijelo je iz nesigurnosti toliko "čerupala" da su joj ostajali ožiljci.

Morgan je od malih nogu bilo sugerirano da je maljavost za djevojčice potpuno neprihvatljiva. Ona je to dobro znala, znale su to i djevojke iz škole koje su se podsmijavale njenim dlakavim nogama.


Pošto je shvatila da takva kakva je zaslužuje ljubav, krenula je putem tolerancije i samopoštovanja. Od tog dana, ona prihvata svoju prirodnu ljepotu, živi za sebe samu i nikoga drugog.

Prošlog mjeseca, Morgan je objavila na YouTube video pod nazivom „Zašto se ne brijem", koji je postao viralan.

- Više od godinu dana nisam obrijala noge, a nikad i neću. Ovim snimkom ne želim da postidim one koje se briju, samo želim da istaknem koliko je meni udobnije da ovako živim sa samom sobom, i tako možda inspiriram neke druge djevojke da unaprijede sopstveno samopouzdanje - opisala je Morgan.

Dok je jedni podržavaju, drugi se, pak, zgrožavaju zbog njene odluke, ali ona, ipak, samo pokušava da udovolji samoj sebi.


- Ako želiš da budeš prirodna uživaj u sebi onakvoj kakva si. Ne postoji pogrešna definicija ljepote, ljepota je subjektivna, samo vas molim da ne donosite odluke bez razmišljanja na osnovu onoga što kaže TV ili slavne ličnosti ili bilo ko osim vas samih - kazala je Morgan.

O ovakvoj objavi na YouTube Morgan je kazala da je željela motivirati ostale da razmisle o svom ponašanju i da pokušaju zavoljeti sebi.

Pogledajte video u kojem je Morgan Mikenas objasnila "Zašto se ne brije":