BIH

Čović: BiH u međunarodno priznatim granicama je trajno priznata kategorija

Srna

5.6.2017

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da je duboko uvjeren da je BiH u svojim međunarodno priznatim granicama trajna kategorija.

"Kako ćemo je urediti, kako ćemo brzo ući u procese evropskih i drugih integracija, danas je samo do nas", rekao je Čović novinarima nakon promocije Zbornika radova naučno-stručnog skupa "Hrvati BiH - nosioci evropskih vrijednosti".

Prema Čovićevim riječima, konferencija u Neumu, kao i konferencija održana prošlog vikenda na Brdu kod Kranja, trebalo bi da podstaknu aktivnosti na integrisanju društva u BiH.

On je ocijenio da je Zbornik odgovor svim analitičarima i njihovim predviđanjima budućnosti BiH.

Današnju promociju Zbornika radova sa skupa održanog sredinom marta u Neumu, organizovao je kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Suorganizatori su bili Hrvatska akademija za znanost i umjetnosti u BiH, Odjeljenje za nauku i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, univerziteti u Mostaru, Zagrebu i Splitu, te Institut za društveno-politička istraživanja Mostar.

"Skup u Neumu pokazao je da unutar hrvatskog koprusa postoji visoka saglasnost u vezi sa federalizacijom BiH i da za to postoji podrška Hrvatske", rekao je Ivan Vukoja iz Instituta za društveno-politička istraživanja.

On je dodao da je skup, kome je prisustvovala i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, imao i političku dimenziju.

U Zborniku je predstavljeno 57 naučnih i stručnih radova svrstanih u tri oblasti, od kojih je jedna i ustavna i institucionalna ravnopravnost Hrvata u BiH.

Na promociji je najavljeno da će naredne godine, takođe u Neumu, biti održan novi skup, koji bi trebalo da ponudi rješenje hrvatskog pitanja za evropsku BiH.

Čović je najavio je da bi u narednih pet-šest dana na radnim sastancima, te na sjednici Predsjednštva BiH trebalo da se nađe pitanje o situaciji u Kataru, sa kojim je nekoliko zemalja prekinulo diplomatske odnose zbog podrške terorizmu.

"Predsjedništvo BiH ima svoj stav o svakom bitnom spoljnopolitičkom pitanju", naveo je Čović