ZDRAVLJE U KUĆI

Bubuljice na nezgodnim mjestima pod hitno uklonite na jedan od ovih načina

30.5.2017

Imate problema sa neugodnim sitnim bubuljicama koje su se iznenada pojavile na vašoj stražnjici, bolne su i iritantne, a niste sigurni kako su se pojavile, niti kako da ih se riješite. Niste jedini.

Debra Jaliman, dermatolog iz New Yorka, objašnjava šta su tačno te male izrasline.

- One se formiraju od mrtvih ćelija kože i bakterija u folikulama dlačica - navodi Debra.

Na žalost, postoje žene čija je koža više sklona nastajanju ove "neprijatnosti". Budite bez brige, jer i taj problem je rješiv, a može i da se urade neke stvari kao preventiva.

Debra nudi ova četiri rješenja:

Benzoidni peroksid eliminiše višak ulja

Kako bi riješili problem akni na stražnjici potrebno je da kupujete kreme na bazi benzoidnog peroksida. Ovaj sastojak čisti mrtve ćelije kože, eliminiše višak ulja i sebuma u folikulima i tako spriječava dalje upalne procese.

Salicilna kiselina uklanja mrtve ćelije

Salicilna kiselina pomaže uklanjanje mrtvih ćelija s površinskog sloja kože i čisti začepljene pore. Gel za pranje koji sadrži salicilnu kiselinu mogao bi pomoći u rješavanju ovog neugodnog estetskog problema, kao i svi drugi proizvodi s ovom kiselinom koja djeluje antiseptički i umanjuje upalne procese. Potrebno je da mjesto sa bubuljicama tretirate nekoliko puta nedjeljno da bi se vidjeli rezultati.

Losioni s mliječnom kiselinom

Potražite losione za tijelo koje sadrže mliječnu kiselinu. Ona nježno čisti mrtve ćelije kože i tako daje svoj doprinos bržem nestajanju bubuljica. Prije kupovine losiona za tijelo provjerite sastav da biste bili sigurni da sadrži mliječnu kiselinu.

Tuširanje uklanja glavne uzročnike bubuljica

Ukoliko ponekad, nakon vježbanja ili hodanja po gradu umjesto pod tuš duže ostanete u oznojenoj odjeći povećavate šanse za nastanak bubuljica na stražnjici. Oznojena odjeća je puna bakterija pa je najbolje odmah nakon vježbanja uskočiti pod tuš.

Pored običnog tuširanja, važno je da dva puta sedmično radite piling cijelog tijela. Pomiješajte jednu veliku kašiku meda i jednu veliku kašiku šećera i nježnim kružnim pokretima masirajte stražnjicu ovim pilingom iz kućne apoteke.