BIH

Zvizdić: BiH ostvarila najpozitivnije rezultate u regionu

Mi. K.

12.5.2017

Ključni prioriteti rada Vijeća ministara BiH su dinamiziranje puta ka euroatlanskim integracijama, ekonomski rast i razvoj, vladavina prava borba protiv organiziranog kriminala i terorizma, te jačanje regionalne saradnje kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji organiziranoj povodom obilježavanja dvije godine od imenovanja sadašnjeg saziva ove institucije. 

Prema njegovim riječima, ključni prioriteti vezani za dinamiziranje procesa EU integracija, za jačanje vladavine prava, efektivnu i efikasnu borbu protiv svih oblika ekstremizma, u posmatranom periodu, BiH ostvarila najpozitivnije rezultate.

- Imamo najmanju zaduženost u regiji i u EU i u posmatranom periodu otvoreno je više desetina hiljada radnih mjesta - kazao je Zvizdić.

U svom obraćanju dodao je da su usvojeni brojni prijedlozi zakona, kao i strategije, koji treba da omoguće brže približavanje EU, kao i privlačenje stranih investicija.

- BiH je u protekloj godini ostvarila najveći ekonomski rast, ako se pogleda posljednja dekada. BiH je nisko zadužena, a visina zaduženja iznosi 42 posto BDP-a - istakao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH pohvalio se da su sve tačke dnevnog reda u prethodnom periodu bile usvajane jednoglasno, što govori o dobroj saradnji unutar ovog organa izvršne vlasti.

- Vijeće ministara BiH nastavilo je raditi na realizaciji Reformske agende, a za manje od dvije godina realizovano je 55 mjera. Poboljšani su uvjeti izvoza na području EU, Rusije i Turske - kazao je Zvizdić.

Istakao je da je 2016. godina bila najpozitivnija godina u kontekstu evropskih integracija što je u konačnici rezultiralo i dobivanjem Upitnika Evropske komisije i utemeljenjem svih tijela u sistemu mehanizma koordinacije.

- Što se tiče Upitnika EK, u sistem su uneseni svi odgovori osim odgovora Vlade RS, nadam se da će vlasti iz manjeg bh. entiteta uskoro privesti posao kraju - rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Rekao je da je u martu 2017. godine BiH imala rekordni izvoz od 950 miliona KM što je za 23 posto više nego u martu 2016. godine. Istakao je i da se regionalna saradnja odvija u pozitivno smjeru dodajući da je povjerenje bazni cilj Vijeća ministara BiH.

Podsjetio je da su u proteklom periodu stećci upisani na listu svjetske baštine UNESCO-a i da su funkcioneri imali niz sastanaka s brojnim međunarodnim predstavnicima što je rezultiralo potpisivanjem međunarodnim sporazumima.

Kako kaže, BiH je priznata kao država koja može kredibilno realizirati svoje uvjete na Evropskom putu.

- BiH je približena aktivaciji MAP-a. U našoj zemlji prošle godine nije zabilježen nijedan odlazak bh. državljana na strana ratišta. U našu zemlju vratilo se 46 ekstremista, a ne hiljade, a tih 46 osoba tretirano je u skladu sa zakonom - kazao je Zvizdić.

On je rekao da nisu zadovoljni borbom protiv korupcije što je permanentni cilj Vijeća ministara BiH zajedno s borbom protiv organiziranog kriminala.

Na pitanje o nepostojanju parlamentarne većine na državnom nivou, Zvizdić je odgovorio da je evidentno kako je narušena parlamentarna većina i da svi svjedočimo snažnom početku izborne kampanje što donosi neproduktivnost.

Što se tiče akcize, on je rekao da je u tom slučaju sve prebačena s polja ekonomije na polje politike i da on nije čuo u parlamentarnoj diskusiji nijedan argument koji bi ga uvjerio da ne treba doći do povećanja akciza. Zaključio je da će Vijeće ministara BiH razmisliti o modelima na koji će to pitanje vratiti ponovo u parlamentarnu proceduru.

- Većina je narušena i to nije stav Vijeća ministara, to je moj osobni stav. Svi svjedočimo snažnom početku izborne kampanje koja je počela 16 mjeseci prije izbora i ta predizborna kampanja donosi neproduktivna politička prepucavanja i mi ćemo kao Vijeće ministara nastojati da se sačuvamo od takvih političkih dijaloga, da donosimo odluke na bazi relevantnih argumenata. Odnosi u Vijeću ministara su dobri i mi ni u jednom momentu nismo odstupili od naših prioriteta a to je da poštujemo Ustav BiH. Sva priča o prenosima nadležnosti ili djelovanju pojedinih partija koji su protiv entiteta nije utemeljena na relevantnim činjenicama. Akcize su prošle tako kako jesu, prebačene su na polje politike i miljarda eura čeka da bude operativna za najvažnije projekte a to je razvoj infrastrukture. Nisam čuo nijedan ozbiljan argument u parlamentarnoj raspravi koji bi me ubijedio da bi akcize nanijele štetu bilo kome u BiH. Razmotrićemo kako ćemo to vratiti u ponovnu proceduru - kazao je Zvizdić.

Na Zvidzićev komentar nadovezao se i ministar Šarović te naveo: "Mi radimo vrlo korektno, i oko svih odluka imamo dogovor, konsenzus. No, mi smo partneri koji dolaze iz različitih političkih stranaka i logično je da o određenim pitanjima imamo određene stavove. Logično je da akcize izazivaju polemiku i nas i javnosti jer sa akcizama mi opterećujemo građane, preduzeća, kompanije ali razvijamo infrastrukturu. S obzirom da je politička javnost podijeljena, trebamo tražiti modele kako da izađemo s novim prijedlogom".

Šarović je kazao i kako su u fokusu Vijeća ministara i Kina i Rusija, i da će se sutra u Kini održati veliki samit gdje će biti prisutno stotinu delegacija iz zemalja cijelog svijeta. Također, iz Vijeća mionistara uputili su Rusiji poziv da budu partner BiH u 2018. na Biznis forumu i da očekuju pozitivan odgovor.

Ministar Bevanda je o većini kazao kako nije "mađioničar i prognostičar", i da što se tiče Parlamenta, vidi se da se parlamentarna većina formira od interesa do interesa i slučaja do slučaja.

"Za sve odluke koje su krajnje, nužan je konsenzus i odluke se ne mogu drugačije donijeti", naveo je Bevanda.