GLOBUS

Marine Le Pen je poražena i odlazi, ali iz njene porodice dolazi još veće zlo: Muslimani mogu živjeti s nama ako se ponašaju kao hrišćani

Piše: M. D.

8.5.2017

Marin Le Pen izjavila je sinoć da će transformirati Nacionalni front prije parlamentarnih izbora u junu, prenosi Independent, a u Francuskoj se već nazire ko bi mogao da je zamijeni.

- Radi se o izboru između nacionalista i globalista koji će se predstaviti biračima u svakom okrugu u parlamentarnim izborima - rekla je Le Pen i, također, izjavila da će osnovati “novu političku grupu”.

Njena sestričina Marion Le Pen (27) rekla je za “L’Opinion” da bi podrška od 40 posto glasova bila “ogromna pobjeda” za Nacionalni front, ali to se očigledno nije desilo budući da je njena tetka osvojila svega 33,94 odsto glasova građana Francuske.

Još ekstremnija Marion mogla bi postati nova predsjednica Nacionalnog fronta, smatraju stručnjaci. Ona je izabrana za zastupnicu u parlamentu 2012. i stavovi su joj ekstremniji od stavova njene tetke. Članovi stranke vide je kao osobu koja bi mogla Francusku dovesti do “Fregzita”.

Lideri ekstremne desnice u Francuskoj: Porodica Le Pen

Marion je u parlament ušla sa 22 godine, a već se priča da je “slika i prilika” svog dede osnivača Nacionalnog fronta Jean-Marie Le Pena. Slava mlade Marion prijeti da zasjeni tetku, čiji su stavovi mnogo manje radikalni. Žustro se zalaže za vrijednosti “tradicionalnih familija” i protivi “gej brakovima”, a pripadnike svih vjeroispovesti u Parizu (uključujući i islamske) poziva da prihvate “pravi francuski identitet” koji je ukorenjen u hrišćanstvu. 

- Mi nismo zemlja islama. Muslimani mogu biti u Francuskoj samo ako slijede običaje i životni stil koji je oblikovan u 16 vijekova hrišćanstva. U našoj zemlji ne nosimo veo i ne želimo džamije veličine katedrala - poručuje Marion le Pen, nova zvijezda Nacionalnog fronta.

Marion Marešal le Pen, poslanica francuskog ultradesničarskog Nacionalnog fronta, svoju tetku je javno kritikovala i izjavila da se tetkino omekšavanje partijske pozicije prema pitanju eura dogodilo kasno tokom kampanje za predsjedničke izbore i da ga francuski birači nisu dovoljno dobro shvatili, prenosi Reuters.

- Jasno je da postoje lekcije koje treba naučiti. Marin le Pen je bila u pravu kada je govorila, iako je to stiglo kasno, da napuštanje eura nije preduvjet u svim našim evropskim planovima i da bi održala referendum (o tome). Jasno je da nismo uspjeli da se ovi izbori shvate kao referendum za ili protiv Francuske, referendum za ili protiv imigracije. Za ili protiv EU kakvu znamo - kazala je 28-godišnja poslanica.

Dok neki tvrde da su izbori označili potpuni poraz Le Penovih, drugi smatraju da bi izbor Makrona mogao biti odskočna daska za ekstremnu desnicu u budućnosti.

Inače, porodica Le Pen najpoznatija je postala zahvaljujući Jean-Marie Le Penu. Njega je na mjestu predsjednika naslijedila kćerka Marin, a posljednjih godina u politiku se uključila i njegova unuka - Marion Marešal.