REGION

Prvi put objavljeno koliko tačno duguje "Agrokor": Dug veći od 10 milijardi maraka

(S. N.)

11.5.2017

Iz "Agrokora" su i službeno izvijestili koliki su aktualni dugovi koncerna. "Agrokor" je jutros poslao detaljni izvještaj Irskoj burzi i objavio pregled dugovanja u skladu sa Zakonom o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.  

Iako se već mjesecima zna da "Agrokor" duguje milijarde kuna dobavljačima i bankama, sada je prvi put od krize objavljena aktualna detaljna lista "Agrokorovih" dugovanja.

Uz bitnu napomenu da se sljedeći izračun odnosi samo na 19 najvećih kompanija iz "Agrokorova" portfelja. Takav ukupni dug iznosi čak 40,4 milijarde kuna ili 10 milijardi i 631.000 KM.

"Agrokor" finansijskim kreditorima duguje 24,49 milijardi kuna (gotovo šest miliona KM).

Osiguranim kreditorima duguje 2,948 milijardi kuna (gotovo 600.000 KM), a neosiguranim čak 21,482 milijarde kuna (nešto više od pet milijardi KM).

Podsjetimo se, prema podacima za devet mjeseci prošle godine prikazan je iznos duga od 34,3 milijardi kuna (gotovo osam milijardi KM).

Revizori tek trebaju utvrditi što čini razliku u odnosu na prije poznata dugovanja. "Rupa" iznosi 3,7 milijardi kuna (gotovo milijardu KM) i tek se treba utvrditi kome se sve duguje taj iznos.