GLOBUS

Direktor FBI-ja: Istraga protiv Hillary Clinton nije bila greška

Fena

3.5.2017

James Comey, direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) odbacio je danas tokom saslušanja pred Kongresom tvrdnje da je njegova odluka da pokrene istragu protiv Hillary Clinton, demokratske kandidatkinje, a zbog email poruka, utjecala na ishod američkih izbora. 

Comey je branio svoju odluku da samo nekoliko dana prije izbora o istrazi upozna i Kongres. Clinton je istraživana, jer je koristila privatni email za poslovnu komunikaciju dok je bila državni sekretar SAD-a.

FBI je pokrenuo istragu nakon što je afera iscurila u javnost, ali je ta informacija objavljena u jeku kampanje, što je kako se smatra, pogoršalo poziciju kandidatkinje Clinton. Ona je ranije tokom dana izjavila da bi, da nije bilo te informacije, pobijedila Donalda Trumpa na izborima.

- Bila je to teška odluka, ali kada sve sagledam ispravna. Ja ne smijem niti jedne sekunde razmišljati da li ću utjecati na nečiju političku budućnost - rekao je Comey pred nadležnim komitetom tvrdeći da osjeća određenu "mučninu" zbog kritika kojima je izložen.

Osim toga Comey je u dužem iskazu istaknuo da je ruski predsjednik Vladimir Putin htio Trumpa za predsjednika "jer Putin mrzi Clinton" te više cijeni nekoga s "poslovnim iskustvom".

Također, prvi čovjek FBI obrušio se na Wikileaks kazavši kako ugrožavaju sigurnost građana SAD-a te da nije riječ o istraživačkom novinarstu nego o "obavještajnoj pornografiji".