BIH

Čović nakon sjednice HNS-a: Promjena Izbornog zakona mora biti prioritet

Piše: Redakcija

18.4.2017

 U Mostaru je održana sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a, je kazao kako je neophodna promjene pitanja Izbornog zakona BiH, te kako je to prioritet.

- Razgovarali smo o tome kako bi se set prijedloga našao u parlamentarnim klupama. Imamo usaglašen stav oko prve i druge tačke dnevnog reda HNS-a i vjerujem da ćemo već sutra na nivou BiH imati neke inicijative, a ove sedmice i na nivou entiteta - rekao je Čović.

Kazao je, također, kako će nastojati dobiti podršku druga dva konstitutivna naroda, kako bi se izbjegli problemi u funkcioniranju i reorganizaciji Javnog RTV servisa.

- Imamo Zakon o državnim službenicima, Zakon o restituciji, ali prvi prioritet je izmjene Izbornog zakona. U ovom trenutku idemo s prijedlozima za koje vjerujemo da mogu proći u Parlamentu i on je od suštinske važnosti.

Čović je, također, kazao kako ovo nema veze s izbornom kampanjom, naglašavajući da su izbori tek za 18 mjeseci.

- Iako su neki već krenuli s izbornom kampanjom, moram da naglasim kako ovo nema veze s tim. Mislim da je najvažnije da dobijemo kandidatski status i riješimo pitanje MAP-a. Također, moramo riješiti sva naša unutrašnja pitanja, zadržati ekonomsku stabilnost, ali prioritet danas je rješavanje pitanja Izbornog zakona - dodao je Čović.

Upitan da prokomentira stav HDZ-a oko akciza, Čović je kazao kako je stav HDZ-a oko tog pitanja veoma jasan.

- SDA ima svoj stav, iako ne cjelovit. SBB ima svoj stav i HDZ svoj. Nastojat ćemo da taj stav bude i stav HNS-a. Naše nastojanje je vrlo jasno, da moramo imati bar na Kolegiju jednog i drugog Doma, Vijeću ministara i tročlanom Predsjedništvu konsenzus u dogovaranju. Smatramo da nije dobro da se preglasava bilo ko. Možda je teško dobiti konsenzus, ali se za njega treba izboriti. U Parlamentu je svaka varijanta u igri, borba je oko jednog glasa, što je porazno, jer se radi o suštinskim zakonima - odgovorio je Čović i dodao da se HDZ nikada nije dvojio oko akciza.

Naglasio je kako i dalje smatra da svi moraju preuzeti odgovornost i potaknuti privrednu proizvodnju.

- MMF postavlja uvjete oko nekih pitanja i jedno od pitanja je oko akciza. Precizno su postavljena ograničenja. Stand by aranžman je takav da vam daje mogućnost da dobijete novac, a s druge strane, tjeraju vas da provedete u državi vrlo jasne reforme. Željeli smo oko akciza sve cjelovito sagledati i vjerujem da će se parlamentarna većina očitovati, te da ćemo imati dovoljan broj ruku da to rješenje prođe - istakao je Čović.