BIH

Nezadovoljni djelovanjem Vlade FBiH: Penzioneri najavljuju građanski neposluh!

A. DUČIĆ

17.4.2017

Predsjednik Saveza penzionera Federacije Mehmedalija Rapa poručio je jučer u izjavi za "Avaz" da će se penzioneri 25. aprila na zasjedanju Skupštine odrediti o novim radikalnim potezima zbog sve lošije situacije u kojoj se nalaze. Opcije su, kako tvrdi, masovni protesti, ali i još radikalnije metode, poput građanskog neposluha te blokade institucija sistema!

Troškovi života

On tvrdi da zbog činjenice da Vlada FBiH, osim lijepih riječi, nije ništa ponudila penzionerima, ova ugrožena populacija živi sve teže. Pita se zašto penzioneri direktno od premijera Fadila Novalića (SDA) nisu dobili informaciju da planira na godišnjem nivou povećati penzije za 3,2 posto, a nakon mandata za 10 posto, a koju je on dao medijima.

- On, vjerovatno, zna da mi na našim sjednicama Skupštine tražimo povećanje penzija najmanje za 10 posto. Više od tri i po godine nisu povećane penzije. A za to vrijeme bruto društveni proizvod raste za 10 posto, troškovi života su veći - istakao je Rapa.

Navodi da su penzioneri do sada popuštali Vladi, uvažavajući mnoga obećanja o skorijem usvajanju novog zakona, o povećanju penzija, "no sve je to uglavnom prošlo na lijepim riječima, a skoro ništa nije realizirano".

Ističe da državne kompanije Zavodu PIO duguju blizu 600 miliona KM po osnovu neuplaćenih doprinosa te pita zašto se ne naplaćuju ta sredstva da bi se osigurali potrebni prilivi Zavodu i da bi moglo doći do povećanja penzija.

Socijalne penzije

- Mi iz naših penzija i iz doprinosa izdvajamo oko 250 miliona KM na godišnjem nivou za podmirenje takozvanih socijalnih penzija. To su one penzije koje nisu dostigle nivo od 326 KM, a prosječna socijalna penzija je 180 KM. Sve između 180 KM i 326 maraka ide na naš teret. To Vlada mora preuzeti, jer se svugdje u svijetu to plaća iz budžeta - kazao je Rapa.

Ističe i da je krajnje nezadovoljan odnosom Parlamenta FBiH prema penzionerima te apelira na zakonodavne institucije da imaju više razumijevanja prema ovoj populaciji.

- To se posebno odnosi na odugovlačenje usvajanja novog zakona o PIO, jer zadržavanjem ovog trenutnog penzioneri se svaki mjesec dovode u težu situaciju - potcrtao je Rapa. 

Stati ukraj diskriminaciji

Rapa ističe da je u prošloj godini došlo do povećanja uplate penzija novim penzionerima. Riječ je, kaže, o povećanju od 1,5 posto.

- Šta je s nama, starim penzionerima? Takvoj diskriminaciji se mora stati ukraj - poručio je predsjednik Saveza penzionera FBiH.