BIH

Kreso preko Mijatovićke ureduje u "Slobodnoj Bosni"

Piše: S. Avdić

14.4.2017

Nakon što joj nije produžen mandat i što Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) nije uslišilo političku naredbu Bakira Izetbegovića da se Meddžidi Kreso produži mandat za još godinu (kao da joj 12 godina nije bilo dovoljno), bivša predsjednica Suda BiH nikako da shvati da više ne može biti na čelu ove institucije.

Politička montažerka

Osoba od koje su se nekada tresle pojedine sudije i tužioci i predsjednica Suda BiH, koja je držala lekcije kako da se pojedini procesi vode u korist političkih optužbi montiranih u vrhu porodično-ratnih klanova SDA, sklerotično i agresivno nastavlja miješanje u neovisnost rada svojih kolega.

Pojedini izvori, bliski propalom sedmičniku “Slobodna Bosna”, potvrdili su za našu novinu da Meddžida Kreso, nakon svakog suđenja Fahrudinu Radončiću ili suđenja sutkinji Azri Miletić, daje instrukcije i FTV-u, privatnom servisu bračnog para Izetbegović i “bratskog para Čampara”. Te instrukcije upućene preko Aljoše Čampare suštinski predstavljaju medijski i bakirovski pritisak na sudska vijeća i u biti su falsifikat događaja iz sudnice.

U “Slobodnoj Bosni” Meddžidina osobna “portparolka” je islužena novinarka Suzana Mijatović. Mijatovićka je bila odlučila da ode iz ovog portalčića, i to upravo za portparola Meddžide Kreso. Kako je Meddžida Kreso propala “kao žeton”, time su propale i nade Mijatovićke da napusti medij gdje prima plaću nacrno.

Kreso se sada, između bolovanja i radnog angažmana koji se mjeri ležanjem na kancelarijskom kauču, intenzivno bavi gledanjem interne televizije u Sudu BiH i svoje komentare, naravno tendenciozne i poslovično zlobne, šalje Mijatovićki na objavljivanje pod tuđim imenom.

Metla na poklon

Kako saznaje “Avaz”, Kreso pokušava u posljednjih sedam-osam mjeseci svog mandata (ubrzo će napuniti 70 godina) na svaki način izbjeći disciplinski postupak zbog miješanja u pojedine slučajeve ili zloupotrebe nekadašnjih predsjedničkih ovlaštenja za zapošljavanje privilegirane djece svojih dragih prijatelja.

Ipak, čini se da će Kreso vrlo brzo na disciplinsku odgovornost. Osim ako je svojim utjecajnim vezama ne zaštite njen politički mentor Bakir Izetbegović i njen pravosudni potrčko Dubravko Čampara.

Zbog toga što Kreso uporno hoda od sudije do sudije i prepada ih svojom navodnom osvetom te zbog okupljanja pojedinih tužilaca koji joj polahko okreću leđa, već je dobila nadimak “baba Marta u pokretu”, a pojedini uposlenici čak razmišljaju da joj uskoro na poklon kupe i bolje opremljenu metlu.