GLOBUS

Rex Tillerson doputovao u Moskvu: Washington traži objašnjenja

Autor:(D. K.)

11.4.2017

Američki državni sekretar Rex Tillerson doputovao je u Moskvu gdje bi sa zvaničnicima Rusije trebalo da razgovara o građanskom ratu u Siriji.

Washington želi ispitati odgovornost Rusije za hemijski napad koji pripisuje vojsci sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, no zaključke još nije donio, rekao je visoki američki dužnosnik u utorak kada je Rex Tillerson već stigao u Moskvu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da predsjednik Vladimir Putin trenutno ne planira sastanak sa Tillersonom. To je prva zvanična posjeta Rusiji nekog od članova kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi AP.

Putin rekao je ranije u utorak kako Rusija posjeduje informacije da Sjedinjene Države planiraju novi raketni napad na Siriju, te da ondje postoje i planovi o novim "lažnim" napadima hemijskim oružjem koji će poslužiti kao povod da se ukloni Asad.

U Washingtonu je, netom nakon Tillersonova dolaska u Moskvu, neimenovani visoki dužnosnik postavio pitanje o ulozi Rusije u kemijskom napadu 4. aprila s više od 87 žrtava, a koji Sjedinjenih Države i saveznici pripisuju al-Asadu, koji ima podršku Moskve.

"Kako je moguće da su se ruske snage nalazile u istoj bazi kao sirijske snage koje su pripremale, planirale i izvele taj napad i da za njega nisu ranije znale", pitao se taj dužnosnik. "Mislimo da to pitanje trebamo postaviti Rusima", dodao je.

Drugi visoki dužnosnik američke administracije optužio je Moskvu da sije razdor u svijetu u vezi uloge sirijskog režima u hemijskom napadu.

Tillersonov posjet prvi je posjet američkog dužnosnika te razine nakon što je u Bijelu kuću ušao Donald Trump koji se tijekom kampanje zauzimao za bolje odnose s Rusijom.

Za sutra je planirano da se Tillerson sastane s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeyem Lavrovom.

Kako se navodi, Rusija je ljuta zbog američkih navoda da je bila saučesnik u korištenju hemijskog oružja u Siriji, odnosno da je znala ranije da će do takvog napada doći. 

Ta posjeta pada i usred istrage FBI-a o potencijalnoj umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore.

Uoči dolaska Tillersona, mediji su javili da se na dijelu aerodroma "Vnukovo" u Moskvi, na koji je trebalo da sleti avion sa Tillersonom, pojavio crni dim, za koji se pretpostavlja da potiče od zapaljene trave.