REGION

Kako je Todorić doživio razvlaštenje: Bio je emotivan, djeca su sve vrijeme bila uz njega

Redakcija

8.4.2017

Tokom jučerašnjeg dana očekivalo se da Ivica Todorić zatraži aktiviranje "Lex Agrokora", što je u konačnici i učinio. 

- Doživio je to emotivno i ljudski. Kroz kraći period ostaje na raspolaganju Vladinu povjereniku, a potom će napustiti toranj. Djeca su cijelo vrijeme bila uz njega – rekao je izvor Jutarnjeg lista.

Drugi sagovornik upoznat s događajima u “tornju” prepričava kako je Ivica Todorić preksinoć u tornju ostao do dva sata poslije ponoći. Kaže da je posljednjih sedmica po cijele dane bio u koncernu i da je pokušavao iznaći neko rješenje.

- Nije njemu isprva bilo jasno da je gotovo, pa 20 godina su mu ljudi govorili samo ono što je želio čuti. Teško je s takve pozicije čuti ono što najmanje želiš, pitao je saradnike u čudu zašto su se mediji okrenuli protiv njega. Istina je da su se počeli raspitivati kod advokata. Ali niko od njih ni ne pomišlja napustiti zemlju, pa u Moskvi su bili sinovi, a ne Ivica Todorić – kazao je sagovornik novinara Jutarnjeg.hr, te dodao da su se, otkad se u javnosti pojavila priča o policijskim uviđajima, članovi porodice Todorić uznemirili.

Zakon je jučer objavljen na stranicama Narodnih novina, a jučer je stupio na snagu.

Prema zakonu, na prijedlog Vlade, imenuje se vanredni povjerenik. Ako do tog prijedloga dođe, Trgovački sud, na prijedlog Vlade, imenuje vanrednog povjerenika koji zastupa dužnika. On može imati zamjenike, a u roku od 30 dana od imenovanja bira i savjetnika za restrukturiranje te po potrebi revizore i ostale savjetnike. Imenuje se i savjetodavno tijelo od pet članova, a jedan je predstavnik radnika te vjerovničko vijeće sastavljeno od predstavnika vjerovnika.