KOLUMNE

Naučene lekcije

Erol AVDOVIĆ

8.4.2017

U ovom času premijer, a uskoro i predsjednik Srbije, pomjera stvari brže i agilnije prema Evropi nego aktuelne bh. vlasti. Paradoks je da to čini lider zemlje koja se u minulom ratu najviše ogriješila o BiH.

Američki magazin “Politico” podsjeća Aleksandra Vučića, za kojeg posebno naglašava da ima tek 47 godina, da njemačka kancelarka Angela Merkel i evropski lideri smatraju upravo njega “garantom stabilnosti u nestabilnoj regiji”.

Naravno, u tom tekstu Amerikanci nimalo ne štede Vučića ni od kritika, jer je u Srbiji učvrstio svoju moć na štetu demokratije. Ali, ne zanemaruju ni njegove ideje o zajedničkom tržištu za BiH, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Kosovo i Makedoniju, s ekonomskog aspekta, jer riječ je o 20 miliona potrošača, a ne samo nacionalno podijeljenih Balkanaca.

Neki su sumnjičavi, jer ne mogu zaboraviti do sada pokazivanu srbijansku hegemoniju, a neki su više pragmatični i zagledani u budućnost.

Nisu se saglasili čak ni albanski premjer Edi Rama, koji je sve to pozdravio, ni kosovski funkcioneri, jer mnogo se propatio zbog “jugoslavenske ideje”. No, u zraku je ostao prijedlog koji u minijaturi ipak podsjeća na početno razmišljanje “vječitih neprijatelja” Njemačke i Francuske o prvobitnom i zajedničkom evropskom tržištu. 

Tek kasnije je, kada je krenula razmjena robe i ideja, kao mirovni projekt došla EU bez granica!

Zato, bez obzira na krizu s kojom se ujedinjena Evropa suočava, ne treba nikako zaboraviti te naučene lekcije, posebno onu najvažniju: Nema i ne smije biti vječitih neprijatelja.

Vezane vijesti