BIH

Na kuću Ševke Karića rode slijeću petnaest godina na odžak

Zbog roda Karići morali prepravljati odžak ( H.Čalić)

8.4.2017

Petnaest je godina otkako na kuću Ševke Karića u gračaničkom naselju Orahovica Donja slijeće par roda. Tu, na jednom – istom odžaku svijaju gnijezdo, izlegu mlade, a onda tokom jeseni odlete u toplije krajeve. Rode su prije nekoliko dana Karićima stigle i ovog proljeća, ranije nego obično. 

Područja Tuzle, Gračanice, Doboja, Modriče, Tešnja, Teslića, Maglaja nisu svojstvena rodama, one radije idu i gnijezde se u ravničarske predjele, pored velikih rijeka i jezera. 

Par roda u proljeće dolazi, a ujesen idu u toplije krajeve

quote
<p>- Ne znam kako i zbog čega rode evo 15 godina slijeću na jedan-isti odžak naše kuće. Ima nešto. Na tom odžaku nam je bilo centralno grijanje, pa smo ga morali izmjestiti. Prije nego slete na našu kuću, par roda kruži oko nje, klepeću krilima, a to kod komšija i prolaznika izaziva znatiželju. Ljudi vele, stigle rode, sad će toplo proljeće - kažu Karići.</p>

Rode u ovom kraju imaju hrane u izobilju, jer je tu kilometar dalje rijeka Spreča i plodno polje iz koje rode svojim mladuncima donose ribe, guštere, zmije… 

To je vjerovatno razlog što se prošle, godine, a vjerovatno će i ove, par roda na jednoj kući pojavio u naselju Pribava, te u ozrenskom selu Boljaniću, u kome su rode lani gnijezdo savile na električnom stubu.