CRNA HRONIKA

Osumnjičena za ubistvo muža sudu se pravdala: Nisam ga udavila, umro je sam!

O. MATAVULJ

7.4.2017

Bjelica Bijelić (66) iz Banje Luke, koja je uhapšena zbog sumnje da je zadavila muža Dušana (86), negirala je u Okružnom sudu u Banjoj Luci da je počinila zločin.

Ona je nakon hapšenja tvrdila komšijama i policiji da je Dušan umro nakon što je više puta pao s kreveta, a slično je ponovila i na ročištu za određivanje pritvora. U Sud je došla hodajući uz pomoć štaka.  

Negirala zločin 

- Nisam ga ubila niti udavila. Umro je sam! On je mene ranije tukao i polomio mi kičmu. Zbog toga sam ostala invalid i bolesna sam - rekla je Bjelica. 

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci na teret joj stavlja da je u utorak ujutro ugušila muža u njihovoj kući u ulici Vida Nježića u banjalučkom naselju Veseli Brijeg.

Zbog sumnje da je počinila ubistvo, Tužilaštvo je zatražilo da joj se odredi jednomjesečni pritvor zbog utjecaja na svjedoke te zbog same težine krivičnog djela.

- Osumnjičena je uz pomoć fizičke snage oborila Dušana na pod, a potom mu je zadala više udaraca u predjelu glave i grudi, usjed čega je zadobio serijski prijelom lijevog rebrenog luka i lijeve strane grudnog koša. Nakon toga ga je stezala rukama u predjelu vrata i smrt je nastupila usljed gušenja - navodi se u prijedlogu za određivanje pritvora.

Tužilaštvo se pozvalo i na izjave komšija ovog bračnog para, koji su istražiteljima ispričali da su se njih dvoje u posljednjih pet godina počeli fizički obračunavati. U tome je, kako tvrde svjedoci, prednjačila Bjelica, koja je Dušana uglavnom tukla kada je bila pod utjecajem alkohola, a najčešće je pila rakiju i pivo.

Tražio zaštitu

- Prije tri-četiri mjeseca, Dušan mi se požalio da ga Bjelica tuče i tražio je od mene da zovem policiju. Ispričao mi je da ga je početkom godine tukla motkom u krevetu. On se preko glave pokrio dekom, a ona je nastavila da ga udara motkom, pri čemu mu je slomila lijevu ruku. Kasnije sam vidio da mu je ta ruka bila u gipsu - ispričao je Radojica Račić.

Dva svjedoka navela su da su se njih dvoje često svađali i tukli i da su se iz njihove kuće stalno čuli galama i lupanje. Pojasnili su i da nisu povjerovali u priču o Dušanovom padu s kreveta, jer im je bilo sumnjivo to što mu je glava bila krvava kad su ga pronašli.

Stav odbrane

Branilac Bjelice Bijelić, advokat Milan Petković smatra da nema osnova za određivanje pritvora.

- Osumnjičena u cijelosti negira djelo za koje se tereti. Nema dokaza da je ona to uradila i Tužilaštvo ničim nije ni obrazložilo osnovu sumnje. Njih dvoje su živjeli sami i nema bojazni da će utjecati na svjedoke, jer nije ni navedeno ko su svjedoci - rekao je Petković, navodeći da postoje dokazi da je Dušan bio alkoholičar i da je tukao i maltretirao Bjelicu.