Nakon napetosti na balkanskom jugu

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric za Avaz.ba: UN se pridružio zahtjevima za novu vladu u Makedoniji

Objavljeno: 05. 03. 2017 - 16:04 Globus » Region A A A Times Arial
 Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric za Avaz.ba: UN se pridružio zahtjevima za novu vladu u Makedoniji

(Od stalnog dopisnika “Dnevnog avaza” iz New Yorka)

Odgovarajući na pitanje stalnog dopisnika "Avaza" iz Ujedinjenih naroda i SAD u New Yorku, kako generalni sekretar UN-a Antonio Guterres gleda na kriznu situaciju u Makedoniji, glasnovornik Svjetske organizacije Stephane Dujarric rekao je kako UN nastavlja pratiti razvoj događaja u ovoj zemlji, ali i ostatku Balkana.

 - Ono što mogu reći je da mi budno pratimo nedavna događanja u bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji (former Yugoslav Republic of Macedonia – FYRM) i na zapadnom Balkanu generalno. Iako je formiranje vlade unutrašnje pitanje – mi ohrabrujemo sve političke partije da se drže ustavnih standarda i vladavine zakona - rekao je Dujarric.

Demokratski standardi

Guterresov glasnogovornik je ujedno izrazio nadu da će zemlje regiona "produžiti da prioritiziraju napredak prema dostizanju visokih standarda demokratije, vladavine prava i ekonomskog blagostanja njihove populacije".

Ujedinjeni narodi su na ovaj način, također, dali - načelnu podršku mirnom transferu vlasti u Makedoniji, ali očito ne tako izravan i konkretan zahtjev, kao što je on upućen od strane EU i SAD.

Bruxelles i Washington uputili su poziv makedonskom predsjedniku Đorgu Ivanovu da shodno ustavnim odredbama povjeri mandat za sastav nove Vlade u Skopju lideru opozicije i predsjedniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranu Zaevu.

Boraveći u Skopju Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini direktno je pozvala predsjednika Ivanova i da preispita svoju odluku da ne dodijeli mandat Zoranu Zaevu.

Mogherini je insistirala da bi taj transfer vlasti bio u skladu sa makedonskim Ustavom, jer Zaev je osigurao ukupno 67 parlamentarnih glasova podrške od ukupno 120 poslaničkih mandata u Sobranju Makedonije.

Ustavna obaveza

- Demokratska pravila predviđaju poštovanje volje većine i pozivamo predsjednika Ðorga Ivanova da preispita svoju odluku o dodjeljivanju mandata za formiranje vlade - izjavila je u Skopju Frederica Mogherini.

Ona je naglasila da bi taj ustavni čin – davanja mandata Zevu bio u korist svih građana Makedonije.

I Zoran Zaev apelirao je još jednom na predsjednika Makedonije Ivanova da preispita svoju odluku "zato što iza tih 67 mandata stoji blizu 700.000 glasača, a svakim prolongiranjem strah od eskalacije situacije je realno prisutan".Autor: Erol Avdović
Preporučujemo vam