GLOBUS

Stravičan masakr hemijskim oružjem u Siriji: Ubijeno najmanje 58 osoba, žrtvama izlazila pjena na usta

4.4.2017

U zračnim napadima na pokrajinu Idlib na sjeverozapadu Sirije u utorak ubijeno je najmanje 58 ljudi, a ranjeni su deseci, rekao je sirijski Opservatorij za ljudska prava, a piše Guardian. Među žrtvama su daleko najbrojniji civili, a među njima je minimalno 11 djece.

Mnogi su se ljudi gušili, povraćali ili su se onesvijestili, pripadnici hitnih službi su šmrkovima polijevali žrtve, a nekima je na usta izlazila pjena, kaže Opservatorij, navodeći medicinske izvore koji su to opisali znakom da je izvršen napad plinom. Još uvijek nije poznato o kojoj je tačno supstanci riječ, navodi se iz Opservatorija.

Aktivisti su na društvenim mrežama prikazali snimke tijela mrtve djece nagomilane na hrpu. Sirijska nacionalna koalicija, opoziciona grupa, opisala je napad kao "masakr", a za napad optužuju avione vladinih snaga koji su bacili otrov sličan sarinu. Oni kažu da je u napadu ubijeno 70 ljudi, a ranjeno više od 200.

Da stvar bude još gora, doktori iz bolnica u kojima se liječe žrtve napada rekli su za BBC da su nakon napada avioni raketama gađali te bolnice.

Koalicija je pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da održi hitan sastanak zbog tog napada. Sirijski vojni izvor je, pak, opovrgnuo da su vladine snage koristile takvo oružje, te dodao da vojska "niti sada niti u prošlosti" nije koristila bojne otrove.

Sirijska vlada ili ruski avioni ujutro su bombardovali grad Kan Šejkun u Idlibu, pokrajini u rukama pobunjenika pod kontrolom džihadističke grupe Fatah al-Šam, bivše filijale El-Qa'ide, navodi ta organizacija za ljudska prava. Zračne napade na provinciju Idlib do sada najviše provodile snage odane Bašaru al-Asadu, njihovi ruski saveznici, ali i koalicija predvođena Amerikancima.

Ovaj napad dolazi samo nekoliko dana nakon što je opozicija optužila Asadove snage za korištenje hemijskog oružja u kontraofanzivi koja je u tijeku u susjednoj Hama provinciji.

Zračni napadi na sjeveru provincije u četvrtak su rezultirali s tim da je više od 50 osoba reklo da pate od problema s disanjem, javlja Opservatorij iz kojeg nisu mogli potvrditi uzrok tih simptoma.

Opservatorij, koji svoje informacije dobiva od mreže izvora iz Sirije, nastoji utvrditi čiji avioni su proveli napade prema uzorku leta i korištene municije, piše Guardian.