BIH

Šta se krije iza oglasa maserke: Srce slatko, dođi odmah, ne moramo se samo masirati!

Piše:

3.4.2017

Prostitucija u BiH nije legalizirana, ali to ne znači da je nema. Zastarjeli zakoni otvaraju put ka cvjetanju najstarijeg zanata na svijetu. Niko ništa i ne poduzima, a tek poneki novinarski tekst ponovo ustalasa javnost.

Kada je bh. glumac Dragan Marinković Maca nakratko uplovio u politiku 2014. godine, zalagao se za legalizaciju prostitucije. Ali, sve je ostalo na Macinim nastupima u izbornoj kampanji. 

Imali sreće

- Njemačka je od poreza na prostituisanje izgradile stotine kilometara autoputa – govorio je tada Marinković. 

Od tada se u javnosti ne priča o prostituciji, ni dobro ni loše, izuzmu li se priče u kuloarima. Razlog se može tražiti i u neriješenim osnovnim zakonskim okvirima koji se tiču mnogo važnijih egzistencijalnih pitanja. Ko će se baviti prostitucijom?!

No, seksualne usluge pružaju se uprkos tome. U Kantonu Sarajevo dovoljno je potražiti atraktivne djevojke putem internetskih ili novinskih oglasa. U oglasima se obično navodi da provod traži „atraktivna brineta, plavuša ili crnka“ te da „samo ozbiljnu gospodu poziva na druženje u svoj prostor“, uz zagarantiranu diskreciju.

  Na prvom broju koji smo pozvali ponudili su nam masažu. 

- Dobar dan, molim vas da mi kažete cijenu, gdje se nalazite i kada mogu doći – bilo je napamet naučeno pitanje.

- Pola sata 60 maraka, sat 120, oral 50. 

- Molim?

- Jao, ovo je glupan neki, ne konta ništa. Hajde zdravo – reče dama s druge strane žice i poklopi slušalicu. 

S drugim pozivom imali smo više sreće.

- Može masaža, sat i po vam je 100 maraka! 

- Kada mogu doći?

- Srce slatko, možeš odmah, a ne moramo se samo masirati – reče gospođa i nasmija se. 

- Kako mislite?

- Pa, možemo se dogovoriti – reče na kraju. 

Treća sreća, reklo bi se.

- U Nedžarićima sam, pored autopraonice. Kada dođete do autopraonice, pozovite da vam objasnim kako ćete ući. Jeste li samo za masažu? 

- Šta se nudi? 

- Nudi se sve, samo ponesite novca i može sve. Bit će vam nezaboravno – kazala je dama. 

Visoka cijena

Zaista, u ulici Bosne srebrene, dolazimo do autopraonice. Prema dogovoru, ulazimo u ulicu, skrećemo desno, na jednom prozoru gledamo u zavjese koje se pomjeraju. To nam je signal! 
Otvaraju se vrata. Žena srednjih godina, ljubazno poziva unutra. Iskoristili smo previsoku cijenu kao razlog i uz ljubazno izvinjenje napustili prostor. 

- 200 maraka ti puno – pitala je te nastavila s ubjeđivanjem: Ne znaš šta propuštaš!

Oglasa u kojima se nude druženja, masaže, diskretni ili oni manje diskretni susreti, ima na desetine. Nepoznato je koliko se novca „okrene“ u ovim rabotama. 

Nema zakonskih prepreka

Prema Zakonu o prekršajima javnog reda i mira Kantona Sarajevo, od 600 do 800 KM bit će kažnjene osobe koje se na javnom mjestu odaju prostituciji ili koriste usluge prostitucije. To važi za javno mjesto, a u stanovima, kućama... nema zakonskih prepreka. Krivični zakon Federacije BiH, kada je prostitucija u pitanju, tretira tek navođenje u članu 210. I to je sve!