REGION

Kandidat za predsjednika Srbije najavio da će priznati Kosovo!

5.3.2017

Kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) za predsjednika Srbije Nenad Čanak izjavio je danas da je spreman da prizna nezavisnost Kosova, tvrdeći da je to faktičko stanje, da je Kosovo nezavisna država i da više nije u sastavu Srbije. 

Čanak je naveo da su problemi sa kojima se Srbija suočava veliki i brojni i zahtijevaju preuzimanje odgovornosti za odluke koje se moraju donijeti, a da je jedna od njih priznavanje faktičke nezavisnosti Kosova. 

- U ime mira na Balkanu, evropske budućnosti Srbije i historijskog pomirenja dva naroda, izražavam spremnost da takvu odluku podržim - rekao je Čanak.

Kako je dodao, iako predsjednički kandidati i političari ističu da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, interesi Srbije zahtijevaju da se suoči sa činjenicama.

- A činjenice su tvrde i neumoljive - Kosovo je priznato kao nezavisna država i više nije u sastavu Srbije. Priznati ovu činjenicu znači navući na sebe bijes. Ignorisati je znači nastaviti sa politikom čeonog sudara sa stvarnošću - smatra Čanak.

Dodaje da "za razliku od nekih kandidata" ne želi da učestvuje u politici "koja mitovima daje prednost u odnosu na stvarnost i koja bježi od činjenica ma koliko da su one neprijatne", prenijeli su beogradski mediji.