REGION

Istraživanje u Srbiji: Vučića bi trenutno za predsjednika 53,1 posto građana, Janković najbliži sa 14,5 posto

10.3.2017

Aleksandar Vučić trenutno ima 53,1 posto podrške, pokazuje posljednje istraživanje agencije "Faktor plus", koje je rađeno za "Blic". Zanimljivo je i da je Saša Janković odmakao Vuku Jeremiću.

Prema istraživanju koje je rađeno na uzorku od 1.200 ispitanika, od 4. do 7. marta, Vučić izvjesno pobjeđuje u prvom krugu, ali to još ništa ne mora da znači, budući da je ostalo još 20 dana kampanje.

Generalni direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić kaže da je glavno pitanje ovih predsjedničkih izbora hoće li aktuelni premijer prebaciti magični procenat od 50.

- Drugi zanimljiv podatak iz ovog istraživanja jeste da je Janković sa 14,5 posto odmakao Jeremiću, kojeg podržava 11,1 posto ispitanika. Iako Janković nema naročito vidljivu kampanju, Jeremićeva prednost se istopila, ali ostalo je još vremena - navodi Pejić.

Navodi da je Šešelj stabilan i da ima očekivanih 11 procenata podrške.

- Kada smo pitali kako ste glasali na parlamentarnim izborima, došli smo do podatka da je 100 procenata anketiranih koji bi glas dali Šešelju u aprilu prošle godine glasalo za njegovu SRS. To je čvrsto biračko tijelo i zato Šešelju odgovara manja izlaznost. Teško da može da napravi iznenađenje i plasira se u drugi krug. Moralo bi baš mnogo faktora da se poklopi - zaključuje Pejić.

Lidera Dveri Boška Obradovića podržalo bi 3,9 posto anketiranih, a lidera "Dosta je bilo" Sašu Radulovića, koji se prvi put našao u istraživanju nakon što je najavio da će se kandidovati, 2,4 posto.

Kada je riječ o strankama, SNS ima 50,6 procenata podrške, a SPS je na 10,5.

Najnovije istraživanje rejtinga stranaka

SNS (50,6 posto)

Neka druga (12,9 posto)

SPS (10,5 posto)

SRS (8 posto)

DS (7,5 posto)

Dosta je bilo (6,5 posto)

Dveri (4 posto)