TENIS

Rođen u paklu rata, odrastao u "Sparti": Ovo je priča Damira Džumhura

Zanimljiva karijera najboljeg bh. tenisera

D. K.

1.3.2017

Nije nimalo jednostavno biti najbolji. U bilo čemu. Po bilo kojem osnovu. A zamislite da ste najbolji među četiri miliona ljudi.

Sarajlija Damir Džumhur može se pohvaliti da je takav. Najbolji. U bosanskohercegovačkom "bijelom sportu". Godinama unazad.

damir

Rođen je 20. maja 1992. godine u Sarajevu, praktično svega nekoliko dana nakon početka agresije na našu zemlju. Što bi se narodski reklo, ratno dijete.

U svom djetinjstvu pokazivao je zanimanje za fudbalom i skijanjem. Malo je nedostajalo da mu karijera čak ode u potpuno drugom pravcu. Naime, svidjela mu se gluma. Glumio je u dva filma - "Grbavici" i "Morderischer Frieden", pa je malo nedostajalo da umjesto tenisera postane glumac.

Malo je poznato da je Damir odgojen u stilu Ivice i Janice Kostelić, čiji je otac Ante spartanskim režimom trenirao i odgajao svoju djecu. Nešto slično radio je i Damirov otac Nerfid.

U svu tu priču umiješao se disciplinovani Nerfid, koji je vodio Teniski klub "Klasik". Sinu Damiru reket je u ruke dao kad su mu bile samo četiri godine.

Uslijedile su godine odricanja, treninga, truda, napora, zalaganja, trčanja, udaranja... Ali, sve se to isplatilo. Počeli su se redati trijumfi, uspjesi, medalje.

Na Evropskom prvenstvu u Italiji za igrače do 12 godina, Džumhur 2004. godine osvaja zlato. Sa 14 godina bio je šesti, a sa 16 treći - u Evropi. Sa 18 treći - u svijetu.

dzumhur-olimpijada-5-850x638-1

Džumhur sa ocem Nerfidom

Za svog uzora vidi jednog od najboljih, ako ne i najboljeg svih vremena - Švicarca Rogera Federera. Dječački san ispunio mu se prvo na Roland Garrosu, a zatim i na Wimbledonu 2015., kada je imao priliku igrati svoje mečeve protiv Federera. Uzoru je pružio dostojan otpor, ali je oba puta poražen sa po 0-3.

Mnogi teniski stručnjaci Damiru spočitavaju kako bi trebao poraditi na svojim emocijama i agresivnosti, jer ga to često zna koštati pobjede. Gotovo na svakom meču možemo ga vidjeti kako se prepire sa sudijom u stolici. Dovoljna je jedna mala nepravda, mali dosuđeni aut, i Džumhur "puca po šavovima".

damir1

Tri pobjede protiv igrača iz Top 10

Damir je do sada izvojevao tri trijumfa protiv tenisera iz Top 10. Prva žrtva na Mastersu u Miamiju prošle godine bio je legendarni Rafael Nadal. Nemoćni Španac predao je Damiru meč zbog povrede pri rezultatu 6-2, 4-6, 0-3.

Na turniru u Monte Carlu, sedmicu nakon Miamija, pao je i Čeh Tomas Berdych (6-4, 6-7, 6-3).

Posljednju nad igračem iz Top 10 i najveću pobjedu u karijeri Džumhur je zabilježio jučer u Dubaiju. Koban je bio po trećeg igrača svijeta, Švicarca Stana Wawrinku. Bilo je laganih 7-6, 6-3.

Damiru je do danas renking karijere bila 71. pozicija. No, današnjim trijumfom nad Špancem Marcelom Granollersom u osmini finala Dubaija (6-3, 6-4), otvorili su se novi apetiti. Naš teniser ponovo je došao do najbolje pozicije na ATP listi. Trenutno je na 67. poziciji, a ukoliko trijumfuje nad narednim protivnikom, Holanđaninom Robinom Haaseom, mogao bi i do 60. pozicije.

S obzirom na podršku i uslove kakve ima i kakve je imao tokom karijere, uspon Damira Džumhura može se nazvati sportskim čudom. Bosna i Hercegovina, u to više nema nikakve sumnje, dobila je novu veliku sportsku zvijezdu.