BIH

Izetbegović: Ne trebamo se stidjeti što na prošlost gledamo različito

Bošnjački član Predsjedništva BiH

N. K.

1.3.2017

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, kazao je novinarima nakon svečanog prijema povodom Dana nezavisnost da je jasno da jedan dio naroda BiH ne slavi ovaj praznik te da niko nikoga u ovoj zemlji neće tjerati da nešto slavi, ali da svima treba da se pokrenu pozitivni procesi.

- Pokrenuli smo se, nakon višegodišnjeg zastoja, na evropskom putu, na putu kao NATO-u, pa i ekonomskoj sferi, konačno imamo na desetine zaposlenih, pa hajmo od BiH napraviti najveće gradilište u regionu. To su stvari koje možemo da uradimo i to bi trebalo dodatno da relaksira odnose na nivou ljudi. Velika većina građana želi mir i ne želi tenzije. Tu političku volju možemo brzo pronaći - kazao je Izetbegović

Na pitanje šta očekuje od sutrašnjih konsultacija povodom zahtjeva za reviziju, bošnjački član Predsjedništva je rekao:

- Nemamo neki zajednički odgovor. Posebno ćemo odgovoriti na pisma. Za mene je ovo nastavak procesa, agent ima ovlaštenje da završi ovaj proces, za Ivanića je ovo novi proces. On će insistirati na tome. Mislim da će i Sud reći da je ovo dovršetak procea i ne trebamo se ljutiti, trebamo prepustiti Sudu da to radi. U međuvremenu trebamo spustiti tenzije - naveo je on te dodao:

- Sud traži da im pojasnimo stav Predsjedništva, pa pojasnit ćemo im. Ja vidim stvari na jedan način, Ivanić na drugi. Čović nema stav. Ne bi rekao da smo u stanju da imamo zajednički stav. Ne trebamo se stiditi oko toga da prošlost vidimo drugačije. Oko toga se ne možemo dogovoriti - istakao je Izetbegović.