LIFESTYLE

Ova država ima Ministarstvo sreće i građani su zaista presretni...

Vjerovali ili ne

(A.Z.)

1.3.2017

Butan je jedina zemlja na svijetu gdje je budizam službena religija u državi. Kao rezultat toga, vlada vjeruje kako je glavni cilj sreća svakog građanina, a isti je čak ugrađen u članak 9. njihovog ustava, piše Net.hr.

Tako se u Butanu, u sklopu popisa stanovništva, građane ispituje i jesu li sretni. Popis stanovništva iz 2015. pokazao je da se 35 posto građana osjeća ‘iznimno sretnima’, 47.7 posto njih kaže da su ‘umjereno sretni’, dok je tek 8.8 posto stanovnika kazalo kako su nesretni.

Sreća građana je top prioritet Vlade

Koncept BDP-a u Butanu ne postoji. Umjesto toga, indikator stanja u zemlji zove se ‘bruto nacionalna sreća’, piše portal Bright Side. Upravo je zbog toga sreća građana top prioritet vladine politike u toj zemlji. Vlada je zato ustrojila Ministarstvo sreće, nešto što nema nijedna zemlja na svijetu.

Po svim je mjerilima Butan mnogo manje opterećen globalnim problemim poput gladi ili kriminala. Ljudi tamo žive ugodnim i mirnim životom, bez horora rata ili ekstremnog siromaštva.

Stanovnici ruralnih predjela uživaju u tradicionalnoj igri (Foto: AFP)

Butanci su vrlo otvoreni i topli ljudi, a nisu opsjednuti modernom tehnologijom. Uz sve to uspjeli su sačuvati svoje unikatno kulturno nasljeđe.

Zemlja čistoće i prosvijetljenosti

U ovoj zemlji zabranjeno je ubijati životinje, a većina građana su vegetarijanci. Uvoz umjetnog gnojiva je zabranjen, pa su svi nasadi koji u Butanu rastu bez ikakvih opasnih supstanci.

Butanci također ne sjeku šume, već njihovi građani uvijek pokušavaju posaditi što više drveća. Ovo je zaista zemlja čistoće i prosvijetljenosti.

Butan je uspio zadržati gotovo sve prirodne resurse zahvaljujući nekoliko jednostavnih stvari – zabranjen je lov, a krčenje šuma gotovo ne postoji.