GLOBUS

Čuda tehnologije: Pariz najavio gradnju sedam nebodera i tornjeva zbog Brexita

Pokušaj da se unaprijedi poslovna šansa Francuske

Redakcija

1.3.2017

Britanski dizajner Norman Foster i francuski arhitekta Jean Nouvel iznijeli su prijedlog za izgradnju sedam nebodera i tornjeva u četvrti La Defensa u Parizu, a sve u pokušaju da se unaprijedi poslovna šansa Francuske nakon Brexita, odnosno izlaska Velike Britanije iz EU.

Idejni tvorac ovog projekta je kandidat za predsjednika Emmanuel Macron, koji je prošle sedmice posjetio London. Naglasio je kako će ovi tornjevi pružati usluge bankarima i istraživačima koji će možda biti prisiljeni da svoje poslove prebace iz Londona u Pariz.

Nazivi nebodera i tornjeva su Trinity, Alto, M2, Hekla, Sisters, Air 2 i Hermitage, a nalazit će se u poslovnoj zoni gdje je uposleno blizu 40 posto radnika.

"Četvrt La Defense je ključna destinacija s naprednim ekosistemom u srcu Evrope koja nudi nivo kulture, kvalitet života i nenadmašnu dinamičnost", istakla je Marie-Célie Guillaume, direktorica organizacije Defacto koja upravlja poslovnom četvrti.

Planirana je izgradnja još nekoliko nebodera, među kojima je Les Jardins de l'Arche visine 200 metara i Ava visine 142 metra.