REGION

Ivanov odbio da Zaeavu da mandat!

Politička trakavica u Makedoniji

M. M.

1.3.2017

Nakon što su se u medijima pojavile informacije, odnosno mišljenja stručnjaka, prema kojim bi makedonski poslanici koji formiraju parlamentarnu većinu u toj zemlji, na čelu sa SDSM Zorana Zaeva, mogli da sazovu konstitutivnu sjednicu parlamenta i izglasaju vladu koja bi bila sasvim legitimna, oglasio se i predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov koji je takve tvrdnje demantirao.

- Ne mogu da dam mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu - rekao je kratko Ivanov.

Ivanov odbija predati mandat uprkos stalnim pritiscima međunarodne zajednice koji od njega traže da preda mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu. Sve se dešava samo dan uoči posjete šefice EU diplomatije Federice Mogherini Skoplju.

Podsjetimo, građani Makedonije dugo demonstriraju zbog sve većeg nezadovoljstva vlastima u ovoj zemlji.

Lider opozicije Zoran Zaev tokom jednog od anti-vladinih protesta (Foto: AFP)

Policija je danas u Skoplju privela 12 osoba pod sumnjom da su učestvovali u nasilju nad novinarima internet portala A1, tokom protesta u makedonskoj prijestolnici, rekao je danas ministar policije Agim Muhiu.

 

 

 

Ovo odbijanje Ivanova odjeknulo je kao bomba, sudeći po naslovima domaćih i inostranih elektronskih medija, a suština je odluke Ivanova da, kako je rekao, ne može da da mandat nekome ko ugrožava nezavisnost i suverenitet Makedonije. Davanje mandata za sastav nove vlade Zaevu, od Ivanova su tražili evropski komesar Johanes Han i Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Ivanov je pritom pre svega istakao da je reč o platformi albanskih partija, kojima su one uslovile podršku