GLOBUS

Šta čeka Evropsku uniju? Ovo je pet Junckerovih scenarija

Predsjednik Evropske komisije predložio rješenja

(M. M.)

1.3.2017

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ponudio je danas pet mogućih scenarija koji se tiču budućnosti Evropske unije do 2025. godine. Naime, Juncker je u Evropskom parlamentu predstavio "Bijelu knjigu o budućnosti Europe: razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025." , a scenariji su najavljeni kao podloga za raspravu tokom ove godine, a ne kao već gotova rješenja.

Juncker je u svom govoru naglasio da je konstantna rasprava o čvršćoj ili labavijoj Uniji pogrešna.

Ovo je pet mogućih scenarija predstavljenih u Bijeloj knjizi:

- Zadržati status quo 

- EU samo kao jedinstveno tržište;

- Evropa s više brzina 

- EU s manje ovlasti, ali efikasnija 

- EU koja će u više područja raditi zajedno

O predloženim scenarijima trebaju se izjasniti zemlje članice, što ne treba očekivati prije nego što se ne završe vrlo važni izbori u Holandiji, 15. marta, zatim predsjednički izbori u Francuskoj u maju te septembarski parlamentarni izbori u Njemačkoj .

Juncker bi u svom govoru o stanju Unije 2017. u septembru pred Europskim parlamentom trebao rezimirati raspravu i razmišljanja država članica, a na samitu u decembru trebali bi se formulirati prvi zaključci.

Bijela knjiga je doprinos Komisije za samit koji se održava 25. marta u Rimu povodom proslave 60. godišnjice rimskih sporazuma. Na tom bi samitu trebao započeti proces u kojem bi 27-orica trebala donijeti odluku o budućoj Uniji.

Juncker je najavio da će Komisija sljedećih mjeseci objaviti niz dokumenta koji trebaju poslužiti kao podloga za raspravu. Riječ je dokumentima koji će se odnositi na: razvoj socijalne dimenzije u Evropi, produbljenje integracija u Ekonomskoj i monetarnoj uniji, dokument o štetnim posljedicama globalizacije; o budućnosti evropske obrane te budućnosti evropskih finansija.