NOGOMET

Rim večeras neće spavati

Duel Rome i Lazia

Redakcija

1.3.2017

Sve je spremno za prvi od dva rimska duela u polufinalu Kupa Italije. Lazio će večeras od 20.45 kao službeni domaćin dočekati Romu na Olimpicu, u 182. gradskom derbiju.

Prvi historijski sudar ove dvije ekipe iz glavnog grada Italije dogodio se 8. decembra 1929. godine, kada je Roma slavila 1:0 golom Rodolfa Volka u 78. minuti.

Od tada pa do danas, Roma je slavila 68 puta (zabila 228 golova), Lazio 50 (179 golova), uz 63 remija. Zanimljivo, plavi dio Rima posljednjih sedam ne zna za pobjedu (pet poraza i dva remija), a ljuti rival slavio je u zadnja četiri susreta.

Zanimljivo je i to da stadion ni ovog puta neće biti rasprodan, naprotiv. Očekuje se da će utakmicu gledati oko 35 hiljada navijača, što je manje od pola kapaciteta, s obzirom na to da Olimpico prima 70 hiljada gledaoca. Derbi će osiguravati oko dvije hiljade policajaca. 

Međutim, posljednja pobjeda Lazija bila je za pamćenje, a njen junak bio je Senad Lulić. Reprezentativac Bosne i Hercegovine zabio je gol za pobjedu 1:0 u finalu Kupa Italije 26. maja 2013. na Olimpicu, u 71. minuti, te donio naslov svojoj ekipi i postao idol 'Curve Nord'. 

Ipak, sada Lazio ponovno želi pobijediti svoje komšije i plasirati se u finale, gdje ih vjerovatno čeka Juventus, dok će Roma sigurno loviti osvetu za bolni poraz prije četiri godine.

Inzaghi: Poštujemo Romu, ali je se ne bojimo

Trener Lazija Simone Inzaghi igrao je rimske derbije kao igrač u plavom dresu i najbolje zna šta njegovu ekipu čeka večeras. 

- Roma je favorit, u to nema sumnje. Igraju fantastičano, a imaju i neke odlične fudbalere. Radja Nainggolan je u sjajnoj formi, iako on nije Roma. Ima tu još puno opasnih igrača koji nam mogu stvarati probleme. Međutim, poštujemo Romu, ali je se ne bojimo. Moramo biti koncentrisani jer svaka greška može odlučiti o tome ko će ići u finale. Ovo je tek prvo poluvrijeme, jer imamo i revanš, zato moramo odigrati pametno - najavljuje Inzaghi.

Spalletti: Sve ovisi o nama

Luciano Spalletti ostvario je mnogo pobjeda protiv Lazija u derbijima, a njegova ekipa nalazi se u sjajnoj formi. Roma je svladala Inter u Milanu. 'Vučicu' čeka prvi susret polufinala Kupa, a zatim će dočekati Napoli u sljedećem kolu Serie A. Međutim, Spalletti ne brine...

- Imamo težak raspored, ali nam to i odgovara. Ekipa je spremna i zna šta treba učiniti, kako večeras, tako i protiv Napolija. Lazio je opasna ekipa, ali sve zavisi od nas. Poznajemo se dobro, a ako moji igrači odigraju kako treba, vjerujem da ćemo slaviti. Nainggolan je naš najbolji igrač u posljednje vrijeme a večeras mi treba 11 Nainggolana - jasan je bio Spalletti.

U njihovom posljednjem susretu 4. decembra, Roma je slavila kao gost 2:0 golovima Kevima Strootmana u 64. i Radje Nainggolana u 77. minuti.

Roma je do sada osvojila devet titula Kupa Italije (1964., 1969., 1980., 1981., 1984., 1986., 1991., 2007. i 2008), a Lazio šest (1958., 1998., 2000., 2004., 2009. i 2013).