BIH

Sutra ističe rok: Hoće li pisma iz Predsjedništva BiH stići na vrijeme u Haag?

K. Ke.

1.3.2017

Rok za odgovor na pisma Međunarodnog suda u Haagu koja su upućene članovima Predsjedništva BiH, vezana za status agenta BiH Sakiba Softića i reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, ističe sutra.

Diplomatska pošta

Naime, Sud je nakon što je zaprimio zahtjev za reviziju presude obavijestio članove Predsjedništva BiH da postoje određene nedoumice u vezi sa statusom Softića, s obzirom da su predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u svojim ranijim pismima naveli da Softić nema legitimitet te da odluka o reviziji nije donesena u institucijama BiH.

Član Predsjedništva Bakir Izetbegović danas je izjavio da će zbog nepostojanja konsenzusa tri člana uputiti tri odgovora prema Sudu.

Ono što bi moglo biti zanimljvo jeste pitanje na koji način će članovi Predsjedništva dostaviti svoje odgovore. Naime, pisma iz Haaga su do Sarajeva stigla diplomatskom poštom, odnosno preko ambasada. S obzirom da je danas u BiH neradni dan zbog Prvog marta, jasno je da ona danas ne mogu biti upućena.

Ivanić je ranije rekao  da je obezbijedio poseban automobil i kurira koji će njegovo pismo predati na prijemnicu Međunarodnog suda u Haagu.

Što se tiče pisma Izetbegovića, kako nam je rečeno iz izvora bliskih njemu, on će svoje pismo uputiti "običnom" procedurom bez, kako nam je rečeno "posebnih uvjeta, poput posebnih automobila i kurira".

Na pitanje, da li će odgovor Izetbegovića biti na vrijeme predat na prijemnici Međunarodnog suda pravde, rečeno nam je da hoće.

Odgovor će biti na vrijeme predati.  Hoće li ti ići nekom brzom poštom ili nekako drugačije, to ne možemo odgovoriti, ali će sve stići na vrijeme – rečeno nam je.

Zajednički stav

Tačno vrijeme kada će pismo biti poslato nije nam moglo biti potvrđeno niti iz jednog izvora. Kako nam je rečeno, mnogo toga zavisi od sutrašnjih najavljenih konsultacija tri člana Predsjedništva, koje će se, kako nam je nezvanično rečeno, održati pro-forme, te da će se s njih izaći sa "zajdeničkim stavom da nema zajedničkog stava".

S obzirom na takav stav, moguće je da će pisma biti već ujutro upućena i prije samih konsultacije, koje će se kasnije pretvoriti u obični razgovor tri člana Predsjedništva.

Što se tiče sadržaja odgovora Izetbegovića, kako nezvanično saznajemo, bošnjački član Predsjedništva će sudijama u Haagu navesti kompletnu hronologiju imenovanja Sakiba Softića za agenta BiH te opet pokušati razjasniti da je odluka koju je Predsjedništvo 2002. godine donijelo o reviziji presude i danas na snazi.