VIJESTI

Čavka: Smetam nekim osobama u Tužilaštvu BiH

Odbijen zahtjev za suspenziju

Autor:B. C.

1.3.2017

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nije prihvatila zahtjev za suspenziju tužioca BiH Olega Čavke zbog krivične istrage koja je otvorena protiv njega. Čavka nam je potvrdio da je zahtjev koji je podnijela tužiteljica Sena Uzunović, a ne Ured glavnog tužioca, odbijen jer nema dokaza za činjenično stanje koji je navedeno kao osnov sumnje o navodnim koruptivnim djelima u predmetu “Džoker”.

- Navedeno je da su dokazi Tužilaštva dovedeni u ozbiljnu sumnju. Ranije sam naglasio da će vinovnici ove kuhinje odgovarati za ove postupke. Ustrajat ću u toj tvrdnji i sve potkrijepiti čvrstim dokazima da nekim osobama u Tužilaštvu BiH smetam i da su te osobe povezane s kriminalcima u BiH - kaže Čavka.

Materijalne dokaze, kaže on, osigurao je na više lokacija.

- Tužiteljica Sena Uzunović svjesno je slagala Ured disciplinskog tužioca tako što nije dostavila oslobađajuće dokaze, nego sam ih ja morao dostaviti. U ovom konkretnom slučaju SIPA nije htjela podnijeti izvještaj o počinjenju krivičnog djela zbog nedostatka dokaza. Istraga je, praktično, bila obustavljena u septembru 2016. godine i nekako je reotvorena kada je u Tužilaštvu otkriveno da nedostaje veliki novac. Vrlo je indikativno da kada se spomenem u kontekstu političkih ubistava, uvijek se desi udar na mene - tvrdi Čavka i najavljuje da će se u narednim danima opširnije očitovati o svemu.

Protiv Čavke ranije je otvorena istraga zbog nošenja kući telefona zaplijenjenog u jednoj od istraga koje je vodio, a VSTV ni u tom slučaju nije prihvatio njegovu suspenziju.