BIH

1. mart u Srebrenici: Bez istine nema pravde, a bez pravde nema nezavisne BiH

S. Sm.

1.3.2017

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je danas i u Srebrenici. Veliki broj građana, predstavnika političkih partija, boračkih udruženja, invalida, demobilisanih boraca, porodica žrtava, brojnih udruženja majki Srebrenice i Podrinja, djeca vrtića „Emaus“ i  sindikalnih organizacija iz cijele Federacije BiH u Memorijalnom centru u Potočarima dali su počast svim žrtvama genocida i položili su cvijeće na spomen-obilježje.

O Danu nezavisnosti govorio je predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Sadik Ahmetović, a nakon toga je u musali ovog kompleksa, predvođeni glavnim srebreničkim imamom Damirom efendijom Peštalićem, ovdašnji imami proučili su Jasin i Fatihu za sve žrtve.

Ahmetović je u svom govoru kazao da je 1. marta 1992. godine država Bosna i Hercegovina odnijela pobjedu.

- Nažalost, ova velika pobjeda naše zemlje bila je kratkotrajna. Već nekoliko dana nakon referenduma počinje zločinački pohod JNA, srpskih paravojnih formacija i oružanih grupa. Prvo su zauzeli Bijeljinu, nakon toga Zvornik, kasnije pada i Bratunac. Srebrenica se branila hrabro do jula 1995. Možemo slobodno reći da je tada počinjeni genocid bio cijena koju su naši najmiliji platili da nezavisna država za koju smo se opredijelili 1. marta postane stvarnost - kazao je Ahmetović.

On je istakao da ni nakon 1995. godine trnoviti put kojim je išla BiH nije prestao.

- Poslijeratni period nije donio ravnopravnost. Pogotovo ovdje u entitetu Republika Srpska bitna su postala ne ljudska prava već brojčana nadmoć jednog naroda. Nakaradna rješenja Dejtonskog mirovnog sporazuma su našu državu učinile nefunkcionalnom. Nedostaje dogovor i razumijevanje bez kojih nema napretka. Sve je više provokacija o čemu najbolje mogu posvjedočiti srebrenički povratnici. No, prije svega, nezavisna Bosna i Hercegovina nije donijela pravdu za žrtve, dakle za one koji su platili najvišu cijenu njene odbrane. Spor oko revizije presude Međunarodnog suda pravde pokazao je da smo u pogledu odnosa prema žrtvama napravili korake unazad - naveo je on.

Ahmetović je istakao da se danas pokušaj utvrđivanja historijskih činjenica o agresiji na BiH od strane jednog naroda predstavlja kao nasrtaj na svoj identitet. 

- Svaki dan čujemo prijetnje napuštanjem institucija, osporavanje odluka najviših državnih zvaničnika, prebacivanje krivice za početak rata. Svakodnevno je postalo i negiranje genocida koje nas ovdje u Potočarima boli posebno. Zato naše današnje okupljanje ima poseban značaj. Iz ovog mjesta poručujemo da smo svjesni da borba nije završena i da ćemo u njoj istrajati. Ne tražimo puno – samo istinu i njeno bezuvjetno prihvatanje od strane svih Bosanaca i Hercegovaca. Jer bez istine nema pravde, a bez pravde nema nezavisne Bosne i Hercegovine - završio je Ahmetović.

Nakon toga, predsjednik Skupštine općine Srebrenica Hamdija Fejzić u Kulturnom centru organizirao je prijem za sve građane, političke partije i nevladine organizacije.

Otkako se obilježava Dan državnosti u Srebrenici, nijedne godine nije zabilježena velika posjeta kao što je to bilo danas. U općini Srebrenica, 1. mart bio je radni dan, ali nisu radile one institucije koje su registrovane u Federaciji BiH. Na nekoliko mjesta vidno su bile istaknute zastave naše domovine.