KULTURA

Lalić: Želio sam stvoriti tekst u kojem se ogleda savremeno društvo

Na sceni Kamernog teatra 55 premijera predstave "Mirna Bosna"

Fena

1.3.2017

Na sceni Kamernog teatra 55 premijerno će 3. marta biti izvedena predstava "Mirna Bosna" po tekstu mladog autora Borisa Lalića u režiji Saše Peševskog.

Predstava "Mirna Bosna" govori o životarenju dviju porodica zbliženih minulim ratnim nedaćama i njihovoj vječnoj borbi da iz gliba, života na granici siromaštva i svakodnevnog preživljavanja, izađu na svjetlo i čist zrak blagostanja. Ili barem da promijene svakodnevni meni.

Prilika za to se pruži kada, na nagovor Rize, koji je ujedno i jedini radno sposoban među njima, počnu da se bave dilanjem marihuane. I to veoma uspješno. Toliko uspješno da bi ih na kraju moglo koštati glave. Jer, u Bosni nije lako voditi ni pošten posao, a kamoli pošteno organizirati kriminalnu organizaciju.

U predstavi igraju Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović.

Govoreći o saradnji s Kamernim teatrom 55, Boris Lalić za Fenu navodi da je do nje došlo tako što se "pročulo po gradu" da ima jedan komičan dramski tekst koji ni najmanje nije lakrdija i satira. Kada je vijest došla i do direktora Kamernog Emira Hadžihafizbegovića, pozvao ga je na sastanak gdje su utanačili detalje, a nekoliko mjeseci poslije toga predstava je spremna.

- Predstava prikazuje težak život socijalno ugroženih porodica u Sarajevu i njihovu borbu da se izvuku iz pandži nečasne bijede, što pokušavaju prodajući drogu. Namjera mi je bila da prikažem naše socijalne slučajeve kao ljude ugledne i moćne, a komični spojevi nastaju iz razloga što su to fini i pošteni ljudi pa im smiješno stoje kriminalne radnje. Inspiraciju za ovaj komad dao mi je stih "Before I go broke I'll be a drug dealer, a Thug Nigga", koji je napisao američki pjesnik Tupac Amaru Shakur, inače jedan od najpopularanijih pjesnika na Ali-pašinom Polju - kaže Lalić.

Dodaje da je Saša Peševski reditelj od kojeg ne bi bilo boljeg za ovu predstavu.

- Potrefili su nam se senzibiliteti i spoj je ispao odlično. Na probama sam bivao, ali sam više sa njih izbivao, jer je meni to tegoba gledati, isto da mi se dijete rađa - naglašava on.

Govoreći o tekstu, Lalić ističe da je napravljen uz maksimalno poštivanje klasičnih pravila teatarske umjetnosti, a pomoću riječi autentičnih i istinitih, koje donosi pravo sa sarajevskih ulica.

- Cilj mi je bio stvoriti tekst u kom će se izravno ogledati savremeno društvo u jednom svom segmentu, a zahvalan sam do neba reditelju i glumcima Kamernog teatra što su mi to utjelovili tako vjerno - ocjenjuje Boris Lalić. 

Reprizna izvođenja komada "Mirna Bosna" zakazana su za 4. i 5. mart.