BIH

Izetbegović: Dali smo ogromne žrtve za slobodu i nezavisnost, i to nas obavezuje

Član Predsjedništva BiH na mazarju Kovači

N. K.

1.3.2017

Povodom Dana nezavisnosti BiH, jutros su na mezarju Kovači u Sarajevu delegacije svih nivoa vlasti položile cvijeće i odale počast šehidima i poginulim borcima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, te prvom predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

Cvijeće je položio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je tom prilikom svim građanima čestitao 1. mart - Dan nezavisnosti, dan kada je BiH vratila svoj suverenitet.

- Nažalost BiH je nakon toga izložena jednom brutalnom napadu koji je kulminirao genocidom. Dali smo ogromne žrtve za tu slobodu, za nezavisnost i to nas još više obavezuje da u vremenu koje pred nama da u potpunostio ispunimo ono što smo tog 1. marta 1992. godine zaokružil kao refendumsko pitanje. Mi smo za nezavisnu BiH, državnu ravnopravnih građana i naroda koji žive u njoj, protiv diskriminacije, nepravde, za jednakost svakog čovjeka, na svakom pedlju ove zemlje - naveo je Izetbegović.

Na pitanje da opiše ulogu prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića u sticanju nezavisnosti, Izetbegović je rekao:

- Općenito, mislim da se trebamo sjetiti onoga što je kazao Holbruk: da nije bilo Alije ne bi bilo BiH. Mislim da je to bilo nepotpuno, jer da nije bilo 200.000 boraca koji su njemu vjerovali ne bi bilo BiH. On je bio neprikosnoveni lider u procesu u kojem nije bilo alternative. Platili smo veliku cijenu, ali smo dobili nezavisnost.