GLOBUS

Trump: Smanjiti poreze, povećati zaposlenost, a nekažnjenim imigrantima omogućiti da ostanu u zemlji

Prvo obraćanje američkog predsjednika članovima oba doma Kongresa

D. K.

1.3.2017

Američki predsjednik Donald Trump rano jutros po našem vremenu prvi put se od preuzimanja funkcije 20. januara obratio članovima oba doma Američkog kongresa.

Osuda mržnje

Na samom početku obraćanja, Trump je osudio bombaške prijetnje upućene jevrejskim centrima i školama širom Amerike, ali i vandalizam nad jevrejskim grobljima, te pucnjavu u Kansas Cityju.

- Sve to podsjeća nas da je ova nacija podijeljena politički, ali ipak ujedinjena u osudi mržnje i zla svih oblika - kazao je Trump.

063-646444120

Nastavio je u patriotskom maniru, poručivši prisutnima kako danas svjedoče obnavljanju američkog duha.

- Amerika mora na prvo mjesto staviti svoje građane. To je jedini način da je ponovo učinimo velikom - poručio je Trump, a na svaku njegovu poruku uslijedio je gromoglasan aplauz dijela Kongresa u kojem su se nalazili republikanci.

Naša je obaveza, istakao je Trump, da zaštitimo i odbranimo sve građane SAD-a.

- Poduzimamo jake mjere kako bismo naciju zaštitili od radikalnog islamskog terorizma. Prema podacima Ministarstva pravosuđa, većina osuđenika za krivična djela vezana za terorizam još od 11. septembra 2001. godine su strani državljani - upozorio je Trump.

Međutim, naveo je kako će milionima imigranata - onima koji za vrijeme boravka u SAD nisu počinili nikakvo krivično djelo - biti omogućeno da tu i ostanu.

250 godina

Podsjetio je kako će SAD za devet godina proslaviti 250. godišnjicu svoje nezavisnosti.

- Bit će to jedna od historijskih prekretnica za cijeli svijet. Međutim, kako će tada Amerika izgledati? Kakvu ćemo zemlju ostaviti našoj djeci? - zapitao se Trump.

Istakao je kako su Amerikanci godinama dopuštali da njihova srednja klasa nestaje, istovremeno svoje poslove i bogatstvo prebacujući u inostranstvo.

- Ignorisali smo sudbinu svoje djece po američkim gradovima poput Chicaga, Baltimorea, Detroita... Branili smo tuđe granice, dok smo istovremeno svoje ostavljali otvorenima svakome ko je želio da uđe, a samim time i omogućavali pristup velikim količinama droga. Potrošili smo trilione dolara u inostranstvu, dok je naša infrastruktura truhnula i propadala - kazao je Trump.

Međutim, prošle godine, naglasio je Trump, milioni američkih građana došli su sebi i jasno rekli da SAD mora na prvo mjesto staviti svoje građane. Naravno, ovdje je mislio na one Amerikance od kojih je dobio podršku na predsjedničkim izborima.

Jedinstvo i snaga

- Ta propala infrastruktura bit će zamijenjena novim putevima, mostovima, tunelima, aerodromima i prugama uzduž i poprijeko naše divne zemlje - rekao je Trump u jednosatnom obraćanju članovima Kongresa, kojem su, između ostalih, prisustvovale i sudije Vrhovnog suda.

Potom je naveo kako su neke od najvećih američkih kompanija, poput Forda, Fiata-Chryslera, General Motorsa, Sprinta, Lockheeda, Intela, Walmarta... najavile da će u SAD investirati milijarde dolara, nudeći Amerikancima desetine hiljada novih radnih mjesta.

- Sve što je pokvareno u našoj zemlji, može se popraviti. Svaki problem može se riješiti - rekao je Trump, opisujući svoje obraćanje "porukom jedinstva i snage".

Naglasio je da njegov tim pažljivo radi na "historijskim poreznim reformama" koje će smanjiti poreze na američke kompanije, pa će se one moći takmičiti bilo gdje i s bilo kim.

1

- Neophodno je američkim kompanijama olakšati biznis unutar zemlje, a znatno im otežati izlazak iz nje - rekao je Trump.

Pozvao je demokrate i republikance na jedinstvo za boljitak Amerike i svih njenih naroda i građana.