CRNA HRONIKA

Ispovijest majke zlostavljanog dječaka: Nisam vidjela sina 10 godina, jedva čekam da ga izvučem iz tog pakla

Nakon što je otkriven šokantan slučaj u gračaničkom naselju Dudić

Dž. BULBUL

28.2.2017

Nakon što je otkriven šokantni slučaj zlostavljanja 12-godišnjaka u gračaničkom naselju Dudić, koji je godinama bio žrtva torture svog oca Samira Smajića, naša ekipa uspjela je pronaći njegovu majku Enesu Bešić, koja nam je otkrila da sina nije vidjela 10 godina. 

Ona se, nakon razvoda od Samira, ponovo udala u Klokotnici u Doboj-Istoku, a s drugim suprugom ima dvije djevojčice. Prema njenom kazivanju, nije viđala sina jer joj to njen bivši suprug, koji je nasilan, nije dozvoljavao. Kaže da je pokušavala, ali on bi ju svaki put otjerao te ju je gađao kamenicama. Brak sa Smajićem naša sagovornica opisala je kao trogodišnji pakao. Zbog stalnog zlostavljanja, ona je napustila bračnu zajednicu.

enesa-besic

Bešić: Brak sa Samirom nazvala paklom

Tortura u braku

- Radila sam što mi je govorio. S njim sam često nosila drva i ugalj, a on bi navečer od mene oteo novac i kupio bi alkohol. U kasnim satima došao bi kući pijan, istukao bi me i polupao prozore, suđe, namještaj… Moj svekar, koji mi je krišom znao dati koju marku, govorio mi je: "Snaho, spašavaj se, idi odavde." Jednom me odbranio djever Amir. I on je morao otići iz te kuće. Moja zaova Samira i danas mi govori: "Sve ću ti, Enesa, posvjedočiti, sve sam vidjela" - jecajući nam je ispričala Enesa.

Ona i danas strahuje od Smajića te nikad sama ne dolazi u Gračanicu, a po dokumente koji su joj ostali u njegovoj kući jedne prilike je morala otići u pratnji policijske patrole. 

Veliki strah

- Jedva čekam da se dijete izvuče iz tog pakla i da se smjesti tamo gdje će živjeti normalan život, da ga mogu posjetiti i s njim biti cijeli dan. Moj sadašnji suprug kaže da ga dovedem sebi, ali bojim se. Ne znam u kakvom je psihičkom stanju dijete koje je živjelo takav život. Čula sam da ga tjera da prosi, pa navečer uzme pare i pije. Shvatam mještane u Dudiću, znam šta im je radio Samir. Oni su dobri ljudi, i meni su pomagali dok sam bila u toj kući - priča nam Enesa.

Zahvaljujući mještanima u Dudiću, koji su pokrenuli peticiju za spašavanje dječaka, otkriven je ovaj slučaj. Centar za socijalni rad utvrdio je da je dijete zapušteno i to je glavni razlog što će Samiru biti oduzeto. Dječaku je određen novi staratelj.

samir-smajic-100

Smajić: Tjerao sina da prosi da bi kupovao alkohol

Sudska odluka

Prvo izvršenje sudskog rješenja, oduzimanje djeteta i smještaj u ustanovu 19. januara, bilo je neuspješno jer je nasilni Samir sakrio 12-godišnjaka od socijalnih radnika i policije. Mještani svakim danom iščekuju drugo izvršenje sudske odluke.

- Nama dijete nije krivo, nama probleme pravi Samir Smajić, alkoholičar kojem je policija dolazila tridesetak put. On je na sudu zbog kršenja javnog reda i mira osuđivan desetak puta. Pravi nam pakao, a i svome djetetu, zlostavljajući ga na sve načine. Od nadležnih tražimo da i njega smjeste u odgovarajuću ustanovu - kaže Osman Salkić.