BIH

Izetbegović odgovara Ivaniću: Sud nije prejudicirao stav o reviziji presude

Saopćenje iz Kabineta člana Predsjedništva BiH

Redakcija

28.2.2017

Nakon današnje vanredne press-konferencije predjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića na kojoj je govorio i pismu Međunarodnog suda pravde u Haagu upućenog članovima Predsjedništva, te optužujući "bošnjačke kadrove" da su otvorili njegovo pismo prije njega, oglasio se se i Kabinet Bakira Izetbegovića. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

"G. Ivanić je na današnjoj konferenciji za štampu rekao da je on tvrdio sve vrijeme da će Međunarodni sud pravde u Hagu tražiti pojašnjenje vezano za status agenta Softića. To nije ono što je g. Ivanić tvrdio sve vrijeme.

Sve vrijeme, uključujući i u svom pismu Sudu od 13. jula 2016. godine, g. Ivanić je tvrdio da je, prema Statutu i Pravilima Suda, neophodno da Predsjedništvo BiH da novu autorizaciju agentu Softiću, odnosno da nanovo imenuje agenta Softića za postupak revizije.  Sud je, međutim, u svom pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH zatražio pojašenjenje statusa agenta Softića prema postojećoj Odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine. 

U tom pismu Sud nije prejudicirao bilo kakav stav Suda o tumačenju svog Statuta i Pravila vezano za imenovanje agenata. Umjesto što sve vrijeme tumači Statut i Pravila Međunarodnog suda pravde, g. Ivanić bi konačno trebao da pojasni zašto i na temelju kojih pravnih (a ne političkih) argumenata negira pravno neupitnu činjenicu da g. Softić i dalje ovlašteni agent BiH na temelju Odluke Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine, jer je ta odluka i dalje važeća i na snazi je. 

G. Ivanić je na današnjoj konferenciji za  štampu pročitao odlomke iz svog novog pisma Sudu, koje je već napisao i koje će neki njegov specijalni izaslanik uručiti Sudu 2. marta. U tom pismu g. Ivanić ponavlja ono što je već jednom rekao na konferenciji za štampu u Beogradu 22. februara, a to je da će Sudu reći da to pismo piše u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, odnosno kao “Suveren” države Bosne i Hercegovine.  Drugim riječima, g. Ivanić je danas potvrdio da će u tom svom novom pismu Sudu svoje privatno mišljenje predstaviti kao službeni stav Predsjedništva BiH.  

Ukoliko g. Ivanić to zaista i uradi, bit će to zloupotreba položaja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, jer g. Ivanić, bez obzira što je u ovom trenutku predsjedavajući Predsjedništva BiH, nema pravo da u ime Predsjedništva BiH Sudu iznosi svoja mišljenja i tumačenja kao službeni stav Predsjedništva BiH, jer o tim njegovim mišljenjima i tumačenjima ne postoji konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH, niti su ta njegova privatna mišljenja i tumačenja zasnovana na bilo kakvim činjenicama i ustavno-pravnim argumentima.

G. Ivanić je na današnjoj konferenciji za štampu također kazao da će u svom novom pismu Sudu napisati da je Predsjedništvo BiH održalo “sjednicu” 23. februara 2017. godine i konstatovati da na toj “sjednici” Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o podnošenju zahtjeva za reviziju.  Kao što je dobro poznato, ta “sjednica” Predsjedništva BiH je prekinuta, dakle nije održana, zbog nedostatka kvoruma, jer su je napustili g. Izetbegović a zatim i g. Čović, a Predsjedništvo BiH se na toj “sjednici” nije izjašnjavalo niti je glasalo o bilo kakvoj odluci."