VIJESTI

Mirko Pejanović za Avaz.ba: 1. mart je preloman trenutak u novijoj historiji BiH

Povodom velikog praznika u našoj zemlji

Al. Ti.

1.3.2017

Povodom Prvog marta, Dana nezavisnosti BiH, prof. dr. Mirko Pejanović je za Avaz.ba kazao kako ovaj datum predstavlja preloman trenutak u novijoj historiji BiH.

- Tog dana, organizirao se, održao i proveo referendum građana za odlučivanje o nezavisnosti i suverenosti naše zemlje. Referendum je raspisao Parlament BiH i to se desilo po svim demokratskim načelima. Građani su se odazvali na referendum u veoma visokom postotku, dakle 64 posto upisanih u birački spisak, a oni koji su izašli na referendum su se pozitivno izjasnili u odnosu na referendumsko pitanje i opredijelili se da njihova država nadalje bude suverena, nezavisna i nešto kasnije međunarodno priznata Bosna i Hercegovina - kazao je Pejanović.

Kako je kazao, nezavisnost BiH je izražena demokratskim putem i voljom građana.

- Međunarodna zajednica je priznala BiH, najprije su to učinile članica EU 6. aprila, da bi iza toga to učinile i Sjedinjene Američke Države a potom i druge države svijeta. To je bila jedna legitimna i demokratska osnova koja je nastala na rezultatima referenduma da BiH postane članica UN-a što se i desilo 22. maja 1992. godine - istakao je Pejanović.

Pejanović je naglasio kako Dan nezavisnosti svake države u svijetu predstavlja nešto najviše u demokratskom razvoju jedne zemlje pa tako i naše domovine.

- Svaka država sticanjem nezavisnosti, suverenosti i dobivanjem Međunarodnog priznanja znači nešto najviše u demokratskom razvoju jedne zemlje i njene državnosti. Postala je subjekt Međunarodnog prava, a samim time građani BiH su došli u poziciju da u punom kapacitetu imaju ljudska prava i odlučuju o sopstvenom životu - zaključio je Pejanović.