VIJESTI

Avdo Hebib za Avaz.ba: Referendumom smo održavotvorili BiH

Bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH

D. K.

1.3.2017

Dan nezavisnosti BiH, 1. mart, jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj historiji naše zemlje, rekao je u razgovoru za Avaz.ba bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Avdo Hebib.

- Od Kulina bana do današnjih dana, imali smo dosta tih dana državnosti, ZAVNOBiH-a, AVNOJ-a i svega toga. Međutim, u ovo novije vrijeme kada su htjeli totalno da unište BiH, mi smo referendumom održavotvorili BiH, a međunarodna zajednica ju je priznala. Dakle, ponovo smo postali svoji na svome - rekao nam je Hebib.

Poznato je da iz manjeg bh. entiteta konstantno osporavaju sve državne praznike, pa među njima i Dan nezavisnosti BiH. Hebib smatra kako bi se to trebalo iskoristiti i poslati jasna poruka.

- Imamo problem da ovi, da ih tako nazovem, protivnici, to negiraju, uprkos tome što nas je međunarodna zajednica priznala. Utoliko je i veći značaj Dana nezavisnosti BiH i treba da ga obilježavamo na sve moguće načine. Ali, volio bih da ga ne obilježavamo samo praznom pričom, već uspjesima, otvaranjem novih fabrika i pogona, novim zapošljavanjima, rješavanjem socijalnih pitanja... i da se onda na taj način svim našim protivnicima kaže "možete pričati priče kakve hoćete, ali mi idemo koracima naprijed ka razvoju i stvaranju naše države" - dodao je Hebib.