VIJESTI

Sjećanje na ratni put 206. brigade povodom Dana nezavisnosti u Sapni

Povodom velikog praznika u našoj zemlji

Fena

28.2.2017

Mjesta pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića i Mehdina Hodžića Senada nalaze se na dva metra vazdušne linije u rejonu gdje su vođene neke od najžešćih bitaka minulog rata. Počevši od borbe za Kovačeviće, gdje je u jednom danu uništeno 16 neprijateljskih tenkova, preko bitke za Lisoviće, dvomjesečne "Seminar", pa do bitke "Čekić i nakovanj".

Komandant 206. viteške brdske brigade i dobitnik Zlatnog ljiljana Šemsudin Muminović rekao je da je ukazom predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića ta brigada u decembru 1993. proglašena viteškom, te da su 47 njenih pripadnika dobitnici najviših ratnih priznanja.

Dvjestošesta viteška brdska brigada jedna je od prvih viteških brigada nastala od jedinica općinskog štaba Teritorijalne odbrane Zvornik. Za njene borce veže se i činjenica da su prvi u redovima Armije RBiH zarobili neprijateljski tenk i samohotku. Općinske vlasti ni 24 godine poslije ne žele herojski put te brigade prepustiti zaboravu.

Načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović istakao je da je ta brigada iznjedrila veliki broj dobitnika Zlatnog ljiljana, kao i da je iza nje ostao veliki broj šehidskih porodica.

- Na području ove općine vođene su značajne bitke, kako za odbranu Sapne tako i za čitavu domovinu, i mi kao institucija nećemo dozvoliti da ovakvi datumi prođu nezapaženo - dodao je Mahmutović.

Predstavnici općine i boračkih udruženja posjetili su i mezar načelnika štaba brigade Mehmeda Garibovića u Vitinici. Fatihu poginulom ocu proučila je i Hanifa Selamović. Iako je imala 11 godina u času očeve pogibije sjeća se njihovog posljednjeg susreta kada je, nakon prekida nastave u Sapni 1993., otac poslao djecu u Tuzlu da nastave školovanje.

- Moj zadnji susret s njim je bio tad kad nam je pribavio potrebne potvrde za upis u školu u Tuzli i to je bio zadnji trenutak kad sam ga vidjela - rekla je Selamović.

Borci i dalje poručuju da je Bosne bilo, da je ima i da će je biti. Među njima je i mladić iz Goduša koji je još 1991. sa 17 godina krenuo u odbranu zemlje. Danas je 100-postotni RVI.

Riječ je o Sameru Omeroviću koji je naglasio da ne žali ni zbog čega i da bi opet branio svoju državu ako bi bilo potrebno.

Svim borcima poginulim u odbrani zemlje na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Sapna proučena je Fatiha. Prigodan referat povodom Dana nezavisnosti BiH podnio je predsjedavajući vijeća Fedahija Ahmetović posebno se osvrćući na brojne žrtve na tom putu. Njima u čast i glavna ulica u Sapni nosi ime 206. viteške brdske brigade.