VIJESTI

Vuković: Konačno će biti sagrađena nova škola u Vučkovcima kod Gradačca

Inicijativa zastupnice SBB-a u Skupštini TK

Redakcija

28.2.2017

Mjesna zajednica Vučkovci, kod Gradačca, konačno će dobiti novu školu. Usvajanjem budžeta Tuzlanskog kantona za 2017. godinu odlučili su to poslanici Skupštine ovoga kantona, podstaknuti inicijativom koju je podnijela zastupnica SBB-a u Skupštini TK Lejla Vuković.

Na taj način konačno će biti zaustavljen nehumani odnos prema djeci i mještanima Vučkovaca. Oni su u posljednje dvije decenije bezuspješno vršili pritisak na lokalne i kantonalne vlasti da se sagradi nova škola, jer je postojeća zgrada škole stalna opasnost po zdravlje djece, njihovih roditelja i nastavnika.

- Škola je djelimično sagrađena od kancerogenih materijala i ona je otvorena prijetnja svim građanima Vučkovaca. Njeni stubovi i krov građeni su od azbesta. Zabrinjavajuća je činjenica da je od 130 učenika, koji pohađaju ovu školu, njih najmanje troje oboljelo je od karcinoma. To je nedopustivo u 21. stoljeću, kada imamo novca za sve drugo, da zdravlje i živote djece tek tako zapostavimo. Nadam se da je taj broj konačan i da će obolijevanje naše djece biti zaustavljeno. Ja sam na stanovištu da mi u politici moramo polaziti od pretpostavke da su to naša djeca i da ih moramo zaštititi. Nažalost, zadnjih dvadeset godina, samo uoči izbora, davana su obećanja, koja bi potom bila brzo zaboravljena. I naravno, niko neće odgovarati za oboljelu djecu, kazala je Lejla Vuković.

Prema njenim riječima, nakon usvajanja kantonalnog budžeta, za očekivati je da izgradnja nove škole u Vučkovcima bude jedan od prioritetnih zadataka.

- Naša je obaveza da, kao izabrani predstavnici, djelujemo u interesu građana i zaštitimo njihove živote. Mi ćemo nakon Vučkovaca morati krenuti u nove analize i otklanjanje sličnih problema i u drugim školama. Azbest je materijal koji direktno uzrokuje karcinom i on je zabranjen kao građevinski materijal. Pored njega, mnogo je i drugih faktora koji negativno utiču na zdravlje naše djece, poput nečistog zraka, tako da u Tuzli, Lukavcu, Živinicama imamo ozbiljne posljedice. Nadam se da će gradnja škole u Vučkovcima prioritetno krenuti već sa okončanjem nastave, u ljeto ove godine i da će pokazati našu opredijeljenost da budemo istinski predstavnici interesa građana koji nas biraju, istakla je ona. 

Vučkovci su jedna od najvećih mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u istočnom dijelu Općine Gradačac i graniči sa teritorijom Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine. Ova mjesna zajednica u posljednje dvije decenije doživjela je izuzetan razvoj na polju privrede i infrastrukture. Međutim, napori da se sagradi nova škola konstantno su propadali, tako da su mještani čak razmatrali mogućnost za traženje odobrenja od kantonalnih vlasti da sami grade novu školu. Aktivnosti Lejle Vuković da škola u ovome mjestu dobije sredstva kantonalnog budžeta trajale su pune dvije godine. 

-Nažalost, imamo i one poslanike u Skupštini Tuzlanskog kantona koji nisu glasali za ovakvu inicijativu. Odbijajući da glasaju za budžet oni su glasali da djeca u Vučkovcima i dalje oboljevaju od karcinoma. Možda nisu toga svjesni, ali je to tako. Smatram da javnost treba znati ko su ti političari, zaključila je Lejla Vuković.