LIFESTYLE

Šta se to nalazi u proizvodima za njegu kože?

Sastojci u preparatima

Aura.ba

28.2.2017

Dermatolozi su nam brzinski objasnili šta se sve to nalazi u preparatima za njegu kože.  Ono što nisu spomenuli jeste da se većina ovih sastojaka može dobiti i pravilnom prehranom, ali za to je Aura.ba pripremiti poseban članak.

Vitamin C

Poznato i kao: askorbinska kiselina, L – askorbinska kiselina, askorbat, magnezijum askorbil fosfat, askorbil palmitat.

Dobro za: sve tipove kože osim za veoma osjetljivi tip

Dejstvo: opekotine od sunca, starenje.

Kako djeluje: Vitamin C neutrališe slobodne radikale koji se javljaju kada je koža izložena suncu, zagađenju, duvanskom dimu i drugim štetnim elementima. Slobodni radikali uništavaju kolagen koji se nalazi duboko u koži i uzrokuje pojavu bora, mrlja i upalnih procesa kože.

Salicilna kiselina

Poznato i kao: beta hidroksilna kiselina (BHA).

Dobro za: normalni i masni tip kože

Dejstvo: akne, iritacija

Kako djeluje: salicilna kiselina prodire kroz lojnice koje začepljuju pore i čisti mitesere. Kada se redovno koristi, može smanjiti učestalost i jačinu pojave akni. Ako imate suhu ili osjetljivu kožu, preporučujemo da je ne koristite. Takođe, ne preporučuje se korištenje osobama alergičnim na aspirin.

Ferulinska kiselina

Poznato i kao: 4-hydroxy-3-methoxycinnamic acid

Dobro za: suhu i normalnu kožu.

Dejstvo: opekotine od sunca, starenje.

Kako djeluje: kada se kombinuje sa vitaminima C i E, ferulinska kiselina ih stabilizuje. Ovo dejstvo ferulinske kiseline povećava njihovu moć kod zaštite od sunca i neutralizovanja slobodnih radikala.

Idebenon

Poznato i kao: koenzim Q-10

Dobro za: sve tipove kože

Dejstvo: opekotine od sunca, iritacija, starenje

Kako djeluje: idebenon je jedan od najjačih kozmetičkih antioksidanata. Njegovo anti-upalno dejstvo pomaže pri očuvanju kolagena i elastina koji koži daju elastičnost.

Hijaluronska kiselina

Poznato i kao: natrijum hijaluronat

Dobro za: sve tipove kože, posebno za suhu kožu

Dejstvo: starenje

Kako djeluje: hijaluronska kielina privlači i zadržava vodu u koži. Treba je izbjegavati ako živite u mjestu gdje je niska vlažnost vazduha, jer se ona neće upiti u kožu i može je dehidrirati.

Zeleni čaj

Poznato i kao: Epigalokatehin galat

Dobro za: sve tipove kože

Dejstvo: opekotine od sunca, iritacija, starenje

Kako djeluje: zeleni čaj je jedna od najmoćnijih formi foto-zaštite. Štiti od opekotina od sunca, a studije su pokazale da proizvodi koji sadrže najmanje 5% ekstrakta zelenog čaja pomažu u sprečavanju pojave raka kože.

Niacinamid

Poznato i kao: nikotinamid

Dobro za: suhu kožu

Dejstvo: opekotine od sunca, iritacija, starenje

Kako djeluje: niacinamid stimuliše mikrocirkulaciju i sprečava gubitak vode u koži. Takođe, on duboko u koži povećava proizvodnju ceramida koji se ponašaju kao ljepilo koje drži ćelije zajedno i sprečava gubitak vode. Niacinamid daje koži zdravi, mladalački sjaj.

Alfa – lipoinska kiselina

Poznato i kao: lipoinska kiselina

Dobro za: sve tipove kože osim za veoma osjetljivi tip

Dejstvo: opekotine od sunca, starenje

Kako djeluje: alfa – lipoinska kiselina pomaže kod pilinga i stimulisanja kolagena nakon čega koža obično postaje glatkija. S obzirom na to da je jako sredstvo za piling, ne preporučuje se osobama koje imaju osjetljiv tip kože, jer izaziva crvenilo.